print
Chişinău are câteva elemente de Smart City
28.10.2018
357 Accesări

Potrivit conferenţiarului universitar, conceptul de oraşe inteligente ar însemna ridicarea calităţii vieţii, folosind resurse limitate, prin utilizarea tehnologiilor informaţiilor moderne.

„Dacă ne ducem în secţiile şi întreprinderile municipale, vedem tehnici învechite de lucru. Documentele circulă dintr-un birou în altul fiind preluate şi transmise pe disc sau stick. În multe subdiviziuni se duc registre conform standardelor de prin anii 70. Asta atestă gradul nostru de rămânere în urmă faţă de tot ce se întâmplă la nivel mondial. Unele procese durează zile, luni sau chiar ani, ceea ce nu se întîmplă în alte ţări şi chiar şi peste Prut”, spune Veacelsv Bulat.

Reprezentantul PNL România confirmă că în ţara vecină a început să fie utilizate tehnologii: „Din păcate mai mult în oraşele din Transilvania, mai puţin în Bucureşti. Un exemplu este oraşul Alba Iulia, dar şi oraşele Cluj şi Oradea. Acest lucru duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii, inclusiv la creşterea turismului şi la o atractivitate pentru investitori”.

Dupu subliniază că în aceste oraşe din România, lucrurile nu au avut loc brusc, ci s-au întâmplat pe parcurs. În această ordine de idei, este foarte important ca tehnologiile să fie implementate în paralel cu metodele tradiţionale, pentru ca cetăţenii să capete încredere treptat în tehnologii, să fie educaţi de către experţi şi specialişti: „Dacă implimentăm şi nu educăm populaţia să folosească aceste tehnologii, acestea vor suferi un eşec”.  

Totuşi, primul pas pentru un Smart City este crearea unui Smart City Plan, spune Andrian Dupu. Acesta menţionează că dacă se vor aplica măsuri izolate, care nu vor fi neîncadrate într-un plan, acestea ar putea fi inutile:  „Trebuie create strategii: Avem un oraş, unde vrem să ajungem? Toate tehnologiile trebuiesc integrate între ele”.

Veaceslav Bulat spune că nu a auzit ca Chişinăul să aibă un City Plan, deşi există câteva elemente de Smart City. Printre acestea au fost enumerate trei proiecte/programe ce urmează a fi implementate: platforma informaţională „Oraş-business”, programul „Oraş-Cetăţeni” (informatizarea activitatea APL) şi un program ce ţine de protecţia mediului – un registru electronic al tuturor spaţiilor verzi. De altfel, au fost făcuţi paşi importanţi în implementarea altor programe, inclusiv cel de etichetare electronica în transportul public.

Un avantaj la capitolul Smart City, potrivit reprezentantului PNL, este faptul că parcurile din Chişinău dispun de internet gratuit şi cu o viteză foarte bună. Acest lucru miră turiştii veniţi în Republica Moldova.

Totuşi, Svetlana Dogotaru a menţionat că până la implementarea unui plan de Smart City, este nevoie de un nivel de organizare incipientă, pentru crearea unui cadrul legal propice. „Problema este în organizarea tuturor fluxurilor de activităţi, până la nivelul smart. Trebuie să fie o claritate din punct de vedere al organizării”, spune Svetlana Dogotaru, conferenţiar universitar, Facultatea de Drept UTM.

Un exemplu simplu, adus la acest subiect, este situaţia maşinilor parcate pe trotuare. Svetlana Dogotaru a menţionat că tehnologiile pentru parcări nu vor fi implementate până nu vor fi nişte reglementări fixate:  „Politicile şi ideile experţilor nu vor fi implementate dacă Consiliul Municipal nu le vor aproba”.

În cadrul emisiunii s-a menţionat că de obicei, inovaţiile vin din sectorul privat, de aceea este foarte importantă cooperarea dintre sectorul privat şi cel public. La acest capitol, însă, Republica Moldova nu înregistrează rezultate prea frumoase.

Conferenţiarul universitar spune că studenţii din Republica Moldova sunt capabili să dezvolte tehnologii şi să vină cu idei. Aici a fost deschiderea Centului de Excelenţă în domeniul TIC - Tekwill şi Programul TwentyTu, axat pe educaţia tinerilor, dar şi parcul tehnologic al companiei StarNet.

„Ar trebui să începem cu un plan de Smart City, însă, atât timp cât încredrea în aceste documente strategice este mică, am putea să mergem pe planul „B” - să elaborăm în continuare elemente de Smart City, care ar putea să fie: digitalizarea unui sistem automatizat asupra sistemului de control a iluminatului public, care ar putea fi realizat rapid cu costuri nu prea mari, automatizarea sistemului de semafoare din Chişinău, care ar putea fi dirijate de la distanţă, dar şi digitalizatea sistemului de transport public, iar pasagerii să ştie minut în minut unde se află troleibuzul, spre exemplu”, a conchis Veaceslav Bulat.
Copyright © 2019 Toate drepturile rezervate