print
O grădiniţă din Cantemir a fost eficientizată termic cu susţinerea UE
14.11.2019
2338 Accesări

Proiectul „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir – CanTREB”, susţinut de Uniunea Europeană, prevede un șir de măsuri de eficiență energetică și utilizare a surselor de energie regenerabilă în patru instituții educaționale din orașul Cantemir. Programul include izolarea termică a anvelopei clădirilor, instalarea unui sistem pe biomasă, control individual al punctelor de încălzire, instalarea colectoarelor solare și a panourilor fotovoltaice, schimbarea și modernizarea sistemului de iluminare internă. Aceste activități sunt parte a Planului de Acțiune privind Energia Durabilă, implementat de Primăria Cantemir, prin aderarea la Inițiativa UE „Convenția Primarilor privind Clima și Energia”.

Grădinița nr. 1 este prima din cele patru instituții din Cantemir unde izolarea termică a fost finalizată.   „Uniunea Europeană este bucuroasă să vadă aceste rezultate concrete pentru copiii din Cantemir. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului din partea UE, care a contribuit la această inițiativă benefică, ce demonstrează că investițiile inteligente ajută la diminuarea schimbărilor climatice, precum și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a relevat Marco Gemmer, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova.

La rândul său, Petr Comarov, expert al  proiectului CanTREB, a explicat că  „lucrările efectuate la Grădinița nr. 1 din Cantemir aduc un important beneficiu economic și ecologic, pentru că deja are loc o diminuare a consumului de energie termică cu cel puțin 20%”.

Proiectul de la Cantemir este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”.

Copyright © 2020 Toate drepturile rezervate