print
Un grup de jurnaliști de investigație va monitoriza profilurile viitorilor deputați
13.07.2018
343 Accesări

Cele patru organizații sunt Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Asociația Presei Independente (API), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM). Monitorizarea se va face în baza a patru criterii. Este vorba despre integritatea în activitatea politică, integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale, integritatea în exercitarea funcțiilor publice sau de partid și cazierul judiciar.


Organizațiile își mai propun să promoveze votul informat și conștient al cetățenilor la alegerile parlamentare viitoare, dar și a principiului integrității persoanelor cu funcții publice. Totodată, scopul urmărit este asigurarea unei informări cât mai largi a cetățenilor cu drept de vot din Republica Moldova despre candidații la funcția de deputat în viitorul legislativ. În total, urmează să fie monitorizați în jur de 450 de potențiali candidați în campania pre-electorală. Ca urmare, în perioada electorală, urmează să fie elaborate în jur de 250 de profiluri ale candidaților înscriși pe liste de partid, care se vor înregistra pentru alegeri și ale candidaților independenți înregistrați.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a spus că este dreptul cetățenilor să cunoască persoanele pentru care își vor da votul la viitoarele alegeri. „Deputații în Parlamentul Republicii Moldova trebuie să fie oameni demni de această funcție, care vor lucra pentru binele poporului, nu pentru grupuri de interese. Deseori au fost promovați în funcții publice, în Parlament, în Guvern sau în alte structuri, persoane care ulterior nu au fost la înălțimea așteptărilor”, a spus Petru Macovei.

Președinta CIJM, Cornelia Cozonac, a declarat că este foarte important ca societatea civilă să informeze cetățenii ca să-și dea votul corect. „Sperăm că o să ne ajungă puteri și capacități ca să putem documenta toți candidații care aspiră la funcții publice, astfel încât să vedem cât de integri sunt ei, care le sunt și păcatele”, a spus Cornelia Cozonac.

Organizațiile fondatoare ale inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat” au realizat monitorizări similare ale candidaților la alegerile parlamentare din 2009, 2010 și 2014.

Copyright © 2019 Toate drepturile rezervate