print
A fost lansat un proiect de dezvoltare a unei reţele naţionale de servicii de îngrijire paliativă
26.04.2018
365 Accesări

Asociația Obştească ,,Aripile Speranței” din raionul Orhei prestează servicii de îngrijiri paliative din anul 2014. Directorul organizaţiei neguvernamentale, Victoria Tintiuc, spune că echipa întâmpină mai multe dificultăți, fapt ce nu-i permite să ajungă la fiecare bolnav.

„Necesitatea acestui serviciu este destul de mare. Sunt peste trei mii de pacienţi doar cu boli oncologice, înregistraţi în raionul Orhei. O mare parte dintre ei au nevoie de îngrijire paliativă”, a menţionat Victoria Tintiuc.

Potrivit directorului executiv Hospices of Hope Moldova, Raluca Muntean, în cadrul proiectului pilot, echipele mobile de servicii de îngrijire paliativă, care include un medic, un asistent medical, un asistent social și un psiholog, vor beneficia de instruire în îngrijire paliativă și vor primi automobile și un suport financiar lunar pentru medicamente, transport, consumabile și utilități.

„Sunt integrate trei echipe mobile din raioanele Orhei, Ocniţa şi Soroca. În cadrul acestui proiect, persoanele care prestează aceste servicii vor fi instruite privind îngrijirea paliativă. Aceste echipe mobile vor primi automobile, li se va acoperi pe o perioadă îndelungată cheltuielile pentru medicamente şi pentru utilităţi. Din iunie vor fi integrate încă două echipe mobile. Sperăm să fie un model şi pentru alte raioane”, a declarat Raluca Muntean.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Rodica Scutelnic, dezvoltarea serviciilor paliative în Republica Moldova rămâne o prioritate pentru autorități.

„Măsurile întreprinse de către Guvern până în prezent încă nu au atins acea acoperire universală de servicii medicale de care ar avea nevoie aceşti pacienţi. În acest sens susţinem iniţiativa în domeniul dezvoltării reţelei de servicii de îngrijiri paliative”, a spus Rodica Scutelnic.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt peste 25 de mii de persoane care suferă de boli incurabile.

Copyright © 2019 Toate drepturile rezervate