print
R. Moldova riscă să rămână fără oameni
18.12.2017
514 Accesări

 

 

„Cea mai nefavorabilă situaţie se înregistrează în raioanele din nordul ţării, Ocniţa, Edineţ, Donduşeni, dar şi în raioanele sudice: Cantemir, Cimişlia. Sunt şi unele raioane din centrul ţării care de asemenea acumulează un punctaj relativ scăzut. Şi sporul migraţional este negativ, şi sporul natural este negativ, gradul de îmbătrânire demografică este foarte înalt”, susţine Olga Gagauz, vicedirectoarea Institutului de Cercetări Economice al Academiei de Ştiinţe.   

La polul opus se află municipiile Chişinău, Bălţi şi mai multe raioane din centrul ţării.

„Aceste două municipii, Chişinău şi Bălţi, raioanele în special din centrul Ialoveni, Criuleni Anenii Noi au o situaţie mai bună la toate capitolele. Indicele demografic este mai înalt, şi indicele sănătăţii. Este o situaţie diferită la aspectul ocupaţional şi indicele social, aici se evidenţiază Chişinăul care are cel mai înalt punctaj determinată de concentrarea potenţialului economic”, a declarat Olga Gagauz.

„Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică va ajuta factorii de decizie să înţeleagă mai bine contextul demografic al fiecărui raion în parte şi să elaboreze politici bazate pe dovezi, pentru a răspunde provocărilor”, a precizat Rita Columbia, reprezentantă a UNFPA în Moldova.

Autorităţile dau asigurări că vor depune toate eforturile pentru a redresa situaţia.

„Noi suntem într-un proces de îmbătrânire. Ne axăm pe dezvoltarea unor servicii care să fie prietenoase persoanelor vârstnice. Cu partenerii de dezvoltare va fi dezvoltat sistemul statistic, astfel încât să putem estima cu exactitate care este numărul populaţiei la moment în Republica Moldova, care este numărul populaţiei plecate peste hotare”, spune Anastasia Oceretnîi, secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit studiului, doar jumătate din potenţialul de muncă al ţării este valorificat. Experţii spun că anul trecut au fost create aproximativ 50 de mii de locuri de muncă, cu 43 la sută mai puţin faţă de anul 2014. Datele ultimului Recensământ arată că în 118 sate locuiesc mai puţin de o sută de oameni. 

Copyright © 2018 Toate drepturile rezervate