Prima   |  Resurse ONG și parteneri | Forumul Mass-Media îşi ţine lucrările la Chişinău

Forumul Mass-Media îşi ţine lucrările la Chişinău

04.11.2019   317 Accesări  
La Chişinău se desfăşoară astăzi a cincea ediţie a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Programul de Granturi 2020 pentru organizaţiile de tineret, lansat
25.12.2019   146 Accesări   
Tineri din satul Olănești, Ștefan Vodă, au fost informaţi despre oportunităţile UE
14.12.2019   114 Accesări   
 
 

În deschiderea Forumului, a luat cuvântul prim-ministrul Republicii Moldova, care a declarat că situaţia din mass-media moldovenească este dramatică, presa independentă luptă să supraveţuiască. Acest lucru se întâmplă şi din cauza legislaţiei care ar avea mai multe carenţe.

„Situaţia presei în Republica Moldova este în continuare dramatică. Presa liberă duce de ani buni o luptă crâncenă pentru supraveţuire în condiţii legislative şi economice vitrige. Sursele de finanţare din publicitate sunt limitate artificial prin înţelegeri de cartel şi monopoluri impuse. Sursele de finanţare externă legale sunt şi ele limitate şi nu pot acoperi decât partial şi temporar necesităţile redacţiilor. Media publică finanţată din banii cetăţenilor ai mei, ai dumneavoastră eşuează din nou să slujească oamenilor, să ofere informaţii despre evenimentele din ţară într-o manieră nepărtinitoare şi să producă conţinut de interes public, cu caracter civic şi educativ pentru toate categoriile de vârstă”, a spus Maia Sandu.

„Am avut o lipsă de dialog din păcate cu precedentele autorităţi, asistăm la momentul actual la o agravare a situaţiei media, pentru că tradiţionalele probleme, pentru că monopolul pe piaţa mediatică ele rămân aşa cum au fost în precedenţii ani, aşteptăm să fie lansată o platformă prin intermediul căreia jurnaliştii vor putea accesa neristricţionat fără plată la informaţie de interes public”, a menţionat Petru Macovei, director executiv Asociaţia Presei Independente, citat de Moldova 1.

„În fiecare an forumul mass-media vine pentru a soluţiona într-o anumită măsură sau a ajuta jurnaliştii ca să reuşească ca să funcţioneze, să fei independenţi, echidistanţi şi să respecte normele etice, ceea ce ţine de finanţe, eu cred că, cea mai vulnerabilă este presa locală” a spus jurnalista Marina Toacă-Bârsan.

„Cred că în prezent trăim cea mai proastă perioadă din punct de vedere al situaţiei mass media din RM, sunt câteva probleme cu care se confruntă instituţiile media, dar şi jurnaliştii, în primul rând vorbim de politizarea instituţiilor media, de asmenea de confruntăm cu acces la informaţie mai limitat” susţine jurnalista Lilia Zaharia.

„Toate sondajele ne plasează la parţial libere, deja de vreo 7, 8 ani de zile, deşi este o mişcare spre mai bine, dacă e să ne referim la legislaţie, bineînţeles noul Cod al Adiovizualului este peste cel precedent, dar şi aici nu s-a ţinut cont de toate realităţile de care sunt în RM. Este bine că se vorbeşte despre asta şi sunt spetranţe că nu vom ajunge la un alt monopol” afirmă Boris Parfetiev, doctor, conferenţiar universitar.

Prezentă la inaugurarea Media-Forumului, ambasadorul Suediei la Chişinău, Anna Lyberg, a specificat că este necesar de conjugat eforturile în asigurarea unei mass- media independente, care ar reflecta realitatea în mod liber şi corect.

„Această activitate de a asigura libertatea de exprimare şi independenţa presei este stipulată şi ca un angajament în agenda de asociere Moldova-Uniunea Europeană şi vedem că deja de către Guvern s-au făcut paşi importanţi în acest sens. În acelaşi timp vedem că este o necesitate de a accelera aceste politici necesare pentru dezvoltarea presei şi a conceptului de dezvoltare a mass-media în Republica Moldova. Este foarte binevenit faptul că noul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale a intrat în vigoare. Este nevoie de o bună implimentare a acestuia şi bineînţeles, este important să urmărim şi evoluţiile altor domenii legislative ce ţin de media, domeniul publicităţii, monopolului pentru că trebuie asigurată o concurenţă liberă şi vedem aici necesitatea de a întreprinde acţiuni de către autoritatea competentă”, a specificat Anna Lyberg.

În cele două zile ale Forumului, vor fi prezentate rezultatele a trei concursuri naţionale pentru jurnaliştii şi redacţiile din Republica Moldova şi vor fi înmânate Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2019, premiile anuale „Click pentru egalitate de gen” şi „Investigaţiiile jurnalistice ale anului”. De asemenea, se vor desfăşura master-class ale unor experţi din Lituania, România şi de la Google News Lab, ateliere tematice cu experţi din Polonia, Belarus şi de la Deutsche Welle Akademie la teme ca monetizarea şi reclama nativă, jurnalismul digital şi alte inovaţii, dar şi gestionarea situaţiilor stresante în munca jurnalistică.

La Forumul Mass-Media 2019 va avea loc şi o lansare de carte. Este vorba de „Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova, anul 2019”, care conţine nouă investigaţii jurnalistice despre utilizarea ineficientă şi delapidarea banilor publici şi a asistenţei europene.

Participanţii la Forumul Mass-Media 2019 urmează să adopte o rezoluţie, în care vor fi punctate problemele care împiedică dezvoltarea mass-media în Republica Moldova şi solicitările către autorităţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de activitate a jurnaliştilor şi pentru asigurarea pluralismului şi independenţei media.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney