Prima   |  Resurse ONG și parteneri | În regiunea transnistreană lipsesc mecanismele eficiente de protecţie a drepturilor omului, raport

În regiunea transnistreană lipsesc mecanismele eficiente de protecţie a drepturilor omului, raport

16.08.2018   102 Accesări  
În regiunea transnistreană lipsesc mecanismele eficiente de protecţie a drepturilor omului, iar monitorizarea situaţiei nu poate fi efectuată pentru că nu există instituţii abilitate. Constatarea se conţine în raportul „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, realizat de către Asociaţia „Promo-LEX”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
O radiografie a societății civile din Republica Moldova
30.08.2018   160 Accesări   
Din resursele acordate de Uniunea Europeană, Fundația Est-Europeană anunță Concursul de granturi pentru crearea serviciilor comunitare durabile în regiunea din stânga râului Nistru
11.07.2018   105 Accesări   
 
 
Potrivit juristului „Promo-LEX”, Pavel Cazacu, problemele din regiunea transnistreană nu pot fi reflectate deoarece este un teritoriu închis, unde foarte puțini au acces.  

„În regiunea transnistreană cu greu îți poți apăra drepturile. Nu sunt mecanisme eficiente de protecție a drepturilor omului și acest lucru s-a observat în cazurile pe care le-am constatat. În acest teritoriu nu există organisme care ar putea să monitorizeze respectarea drepturilor omului. Regiunea transnistreană este un teritoriu încă închis și din aceste considerente problemele care există acolo nu sunt scoase la suprafață în totalitate. Prin rapoartele noastre încercăm să facem acest lucru”, a menționat Pavel Cazacu.  

În contextul prezentării acestui studiu, președintele Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole, a subliniat că este regretabil că până acum juriștii, avocații sau jurnaliștii nu au acces liber în regiune. Nimeni nici nu insistă asupra acestui aspect. Accesul liber ar permite să aflăm ce se întâmplă în realitate cu diverse persoane și a preveni eventualele încălcări ale dreptului omului, a mai spus Ion Manole.

„Deși se observă o intensificare a dialogului privind drepturile omului, iar în cadrul formatului „5+2” în ultimul timp se pronunță mai des noțiunea „drepturile omului”, totuși trebuie să urgentăm lucrurile. Avem deja 14 hotărâri ale Curții Europene cu privire la regiunea transnistreană care demonstrează că în acest teritoriu nu sunt încălcate doar drepturile elevilor și profesorilor din școlile cu predare în grafie latină sau a proprietarilor de terenuri agricole. Sunt probleme foarte grave, care țin de securitatea întregii țări și este important ca aceste situații să fie monitorizate, fiindcă doar așa putem conștientiza anumite riscuri, anumite evoluții”, a punctat Ion Manole.

Raportul realizat de „Promo-LEX” cuprinde perioada ianuarie-iulie 2018.
Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney