Prima   |  Resurse ONG și parteneri | În regiunea transnistreană lipsesc mecanismele eficiente de protecţie a drepturilor omului, raport

În regiunea transnistreană lipsesc mecanismele eficiente de protecţie a drepturilor omului, raport

16.08.2018   318 Accesări  
În regiunea transnistreană lipsesc mecanismele eficiente de protecţie a drepturilor omului, iar monitorizarea situaţiei nu poate fi efectuată pentru că nu există instituţii abilitate. Constatarea se conţine în raportul „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, realizat de către Asociaţia „Promo-LEX”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Programul de Granturi 2020 pentru organizaţiile de tineret, lansat
25.12.2019   146 Accesări   
Tineri din satul Olănești, Ștefan Vodă, au fost informaţi despre oportunităţile UE
14.12.2019   114 Accesări   
 
 
Potrivit juristului „Promo-LEX”, Pavel Cazacu, problemele din regiunea transnistreană nu pot fi reflectate deoarece este un teritoriu închis, unde foarte puțini au acces.  

„În regiunea transnistreană cu greu îți poți apăra drepturile. Nu sunt mecanisme eficiente de protecție a drepturilor omului și acest lucru s-a observat în cazurile pe care le-am constatat. În acest teritoriu nu există organisme care ar putea să monitorizeze respectarea drepturilor omului. Regiunea transnistreană este un teritoriu încă închis și din aceste considerente problemele care există acolo nu sunt scoase la suprafață în totalitate. Prin rapoartele noastre încercăm să facem acest lucru”, a menționat Pavel Cazacu.  

În contextul prezentării acestui studiu, președintele Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole, a subliniat că este regretabil că până acum juriștii, avocații sau jurnaliștii nu au acces liber în regiune. Nimeni nici nu insistă asupra acestui aspect. Accesul liber ar permite să aflăm ce se întâmplă în realitate cu diverse persoane și a preveni eventualele încălcări ale dreptului omului, a mai spus Ion Manole.

„Deși se observă o intensificare a dialogului privind drepturile omului, iar în cadrul formatului „5+2” în ultimul timp se pronunță mai des noțiunea „drepturile omului”, totuși trebuie să urgentăm lucrurile. Avem deja 14 hotărâri ale Curții Europene cu privire la regiunea transnistreană care demonstrează că în acest teritoriu nu sunt încălcate doar drepturile elevilor și profesorilor din școlile cu predare în grafie latină sau a proprietarilor de terenuri agricole. Sunt probleme foarte grave, care țin de securitatea întregii țări și este important ca aceste situații să fie monitorizate, fiindcă doar așa putem conștientiza anumite riscuri, anumite evoluții”, a punctat Ion Manole.

Raportul realizat de „Promo-LEX” cuprinde perioada ianuarie-iulie 2018.
Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney