Prima   |  Dezvoltare regională | Antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au fost instruiţi să-şi dezvolte capacitățile de export

Antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au fost instruiţi să-şi dezvolte capacitățile de export

03.12.2019   357 Accesări  
Peste o sută de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de suport informativ și practic pentru dezvoltarea potențialului de export. Acesta a fost oferit în cadrul a patru sesiuni interactive organizate recent de proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Guvernul Suediei și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Investitori din Ucraina vor investi în plantarea livezilor intensive de cireş în Transnistria
23.12.2019   800 Accesări   
25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de acreditare
16.12.2019   636 Accesări   
 
 

Ghidați de experți din domeniul marketingului, afacerilor și comerțului, participanții au aflat despre mecanismele utilizate pentru tranzacțiile internaționale, instrumentele care facilitează comerțul și simplifică desfășurarea procedurilor vamale. Antreprenorii s-au documentat asupra metodelor inovatoare de dezvoltare a afacerilor, au discutat despre cerințele specifice pentru exportul produselor alimentare sau a materialelor textile, despre marketing, branding, comerțul electronic, alte subiecte legate de activitatea de export.

Businessmenii au aflat, de asemenea, despre granturile și alt tip de asistență care va fi oferită de Suedia în cadrul proiectului întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru dezvoltarea afacerilor și promovarea exporturilor. „Training-urile au fost concepute ca un instrument practic menit să ajute și să încurajeze companiile de pe ambele maluri ale Nistrului să iasă pe piețele externe, să-și sporească nivelul de competitivitate și să stabilească relații de colaborare reciprocă pentru a accede pe piețele externe, în special din Uniunea Europeană”, a explicat  Maxim Cataranciuc, managerul proiectului PNUD/AdTrade.  

Ala Iacobenco din orașul Tiraspol deține o companie de producere a murăturilor și conservelor din legume. Ea spune că pentru un producător din stânga Nistrului este mai greu să lărgească geografia vânzărilor, chiar dacă marfa corespunde cerințelor, este apreciată și recomandată de cumpărătorii locali. “Până acum am exportat în cantități mici în Rusia, însă am dori să mărim volumul de export și să diversificăm piața de desfacere, pentru că dispunem de capacități de producere. Asistența și expertiza oferită de proiectul AdTrade este foarte utilă și cred că ne va ajuta să găsim parteneri peste hotare și să extindem exporturile”, a afirmat antreprenorul.

Reprezentantul unei companii producătoare de nuci din raionul Telenești, Petru Copacinschi, a participat la toate patru seminare. “Ne-am propus să devenim și exportatori, de aceea informațiile și sfaturile oferite în cadrul acestor sesiuni au fost ca un imbold pentru a persevera și ne-au ajutat să cunoaștem mai bine noile practici și cerințe ale pieței”, a precizat Petru Copacinschi.

Proiectul AdTrade oferă asistență metodologică și practică pentru stabilirea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și la crearea unui mediu de încredere și cooperare în regiune. Inițiativa stimulează și promovează exporturile de mărfuri și servicii din regiune, prin accesarea oportunităților oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Proiectul susține dezvoltarea și sporirea competitivității întreprinderilor micro, mici și mijlocii  și contribuie la crearea noilor companii, ceea ce, implicit, va conduce la îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney