Prima   |  Dezvoltare regională | Traseul “Dor de Codru” din centrul ţării a fost inclus în circuitul naţional de turism

Traseul “Dor de Codru” din centrul ţării a fost inclus în circuitul naţional de turism

21.11.2019   465 Accesări  
Traseul rural „Dor de Codru” din Regiunea de Centru a fost inclus în circuitul național de turism al Republicii Moldova, cu ajutorul Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor (ANTRIM). Lansată un an în urmă, ruta urmează să fie promovată pe platformele internaționale, în cadrul expozițiilor și cooperării cu operatorii turistici din întreaga lume.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Investitori din Ucraina vor investi în plantarea livezilor intensive de cireş în Transnistria
23.12.2019   800 Accesări   
25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de acreditare
16.12.2019   636 Accesări   
 
 

„Traseul „Dor de Codru” sigur că este la o etapă nu chiar inițială sau incipientă, dar un pic mai avansată. Noi încercăm să includem unele locații, atracții turistice și afaceri deschise aici în circuitul și oferta turistică a țării. Regiunea Centru a Republicii Moldova este cu cel mai mare potențial de dezvoltare din perspectiva turismului și implicarea celor din comunitățile locale și rurale. Or, ar putea crește exponențial oferta turistică și produsul turistic pe care îl avem”, a afirmat Natalia Țurcanu, director executiv al ANTRIM.

Turismul este un factor major de dezvoltare economică și socială. Cu atât mai mult, turismul este important pentru Republica Moldova, care nu are atâtea resurse naturale pentru a le exporta, însă poate exporta servicii prin activitatea sa turistică, potrivit lui Andrei Darie, specialist de proiecte la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). „Ruta turistică Dor de Codru este un bun exemplu. Asistența autorităților locale, cu implicarea băștinașilor, precum și a migranților,  au ajutat la crearea unor noi locuri de muncă, la apariția oportunităților la nivel local. De asemenea, la dezvoltarea infrastructurii, pentru că și căile de acces au fost renovate în satele acestea”, a estimat reprezentantul PNUD.

Între timp, traseul turistic „Dor de Codru” s-ar putea alege și cu o mascotă, creată de meșterul local Zaharia Triboi. „M-am gândit să facem o mascotă a traseului, pentru ca lumea mai ușor să îl recunoască, să facem un simbol. Cred că un cerb ne-ar reprezenta cel mai bine, însă e nevoie să îi mai punem și două oale în coarne, ca să fie mai haios”, a explicat Zaharia Triboi, unul dintre puţinii meşteri autohtoni care lucrează în ceramică neagră.

Trei localități din centrul țării - Ciorești, Dolna și Micleușeni, au creat în 2018 traseul de turism rural „Dor de Codru”. Locuri pitorești, codri seculari, meșteri populari și pensiuni agroturistice sunt printre cele 20 de obiective incluse în traseu. Crearea traseului „Dor de Codru” este un proiect inițiat de autoritățile locale și băștinași, cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”. Pentru dezvoltarea traseului turistic, Guvernul Elveției a acordat 50 mii de dolari, administrațiile locale au alocat circa 22 mii de dolari, iar băștinașii au donat peste opt mii de dolari.

În ianuarie-iunie 2019, agențiile de turism şi operatorii turistici au acordat servicii pentru 151,6 mii de turiști și excursioniști, cu 12,2% mai mult decât în perioada de referinţă din anul 2018. Opt din zece turiști străini au venit în Republica Moldova în scop de odihnă și recreere.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney