Prima   |  Dezvoltare regională | Municipiul Edineţ a găzduit un forum de afaceri în cadrul Zilelor Regiunii de Nord

Municipiul Edineţ a găzduit un forum de afaceri în cadrul Zilelor Regiunii de Nord

20.09.2019   209 Accesări  
Circa două sute de participanți - reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova, ai instituțiilor și organizațiilor naționale și internaționale, autorități publice locale, exponenți ai întreprinderilor autohtone și de peste hotare, ai asociațiilor de business, infrastructurilor de afaceri, ai sectorului asociativ ș.a. au participat joi, 19 septembrie, la un Forum de afaceri, care a avut loc în municipiul Edineţ. Aceasta a fost prima zi a evenimentului care urmează să finalizeze vineri, 20 septembrie, la Bălţi, în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
UE va susţine şase proiecte de dezvoltare în nordul ţării
13.12.2019   76 Accesări   
Şapte localităţi din centrul ţării pot începe lucrările în proiecte susţinute de UE
09.12.2019   63 Accesări   
 
 

Organizatorii Forumului de afaceri și-au propus să ofere o platformă de promovare a potențialului economic și atragere a investițiilor în nordul Moldovei și, totodată, să faciliteze comunicarea și dezvoltarea relațiilor dintre oamenii de afaceri atât din țară, cât și de peste hotare, mediul public și diplomatic, precum și alte organizații/instituții ce oferă suport în afaceri.

Agenda primei zile a forumului a inclus  prezentarea profilului investițional al Regiunii de Dezvoltare Nord, a beneficiilor și oportunităților de dezvoltare a afacerilor, promovarea tehnologiilor SMART și IT pentru eficientizarea afacerii, precum și promovarea colaborării între mediul public și privat prin implicarea antreprenorilor locali în dezvoltarea economică locală a municipiului Edineț. Ulterior, participanții au putut vizita spațiile de producție ale rezidenților Parcului Industrial „Edineț".

„În cei zece ani de activitate, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a acordat asistență în cadrul a numeroase proiecte de dezvoltare în raioanele din nordul Moldovei. Printre cele mai active raioane se numără Edineț. Aici am reușit să colaborăm eficient atât cu autoritățile raionale, cât și cu cele municipale. Împreună am reabilitat cei şapte  km de drum ce străbate municipiul Edineț, am construit blocul administrativ al Parcului Industrial «Edineț», pe care l-am conectat şi la utilitățile necesare,  iar în prezent renovăm Centrul de sănătate din Edineț, prin eficientizare energetică", a specificat Constantin Bândiu, director interimar al ADR Nord.

„Mulțumim partenerilor noștri de dezvoltare din România, Letonia, Polonia, Germania, Cehia și din alte țări europene pentru susținerea acordată în cadrul activităților de dezvoltare a regiunilor țării noastre. Mizăm pe acest parteneriat strategic în domeniul dezvoltării regionale, prin realizarea proiectelor comune la nivel de administrații publice locale, organizații neguvernamentale și antreprenori", a declarat Igor Malai, șef de direcţie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Funcționarul a specificat că ministerul pe care îl reprezintă, prin activitățile sale, contribuie la promovarea unei dezvoltări socio-economice echilibrate a regiunilor, iar fondurile naționale sunt limitate, motiv pentru care este necesară sporirea investițiilor străine directe. „Suntem interesați ca cetățenii noștri să aibă locuri de muncă bine plătite, iar evenimente precum acest forum de afaceri sunt un bun prilej de a stabili noi contacte care să ne permită să ne dezvoltăm", a menționat Igor Malai.

Potrivit ADR Nord, Regiunea de Dezvoltare Nord se caracterizează printr-un climat investițional favorabil și atractiv cu infrastructură de afaceri dezvoltată, care include: zone economice libere, parcuri industriale, incubatoare de afaceri, HUB-uri de afaceri, ce asigură toată infrastructura necesară activității antreprenoriale. „Urmează doar ca toate acestea să fie valorificate în deplină măsură  şi să aducă profit”.

Forumul de afaceri de două zile de la Edineț și Bălți a fost organizat de ADR Nord și Primăria municipiului Edineț, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Organizația neguvernamentală People in Need Moldova, Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Comunitară Integrată" și Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională", Proiectul „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), și PINmagazine.ro. Forumul de afaceri a încheiat agenda celei de-a V-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, care s-a desfășurat în perioada 12-20 septembrie, în mai multe localități din nordul ţării.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney