Prima   |  Dezvoltare regională | Cei mai producători şi exportatori au fost desemnaţi la Festivalul Mărului de la Soroca

Cei mai producători şi exportatori au fost desemnaţi la Festivalul Mărului de la Soroca

16.09.2019   323 Accesări  
Mai mulţi producători şi exportatori de mere din ţara noastră au fost premiaţi duminică, 15 septembrie, de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în cadrul celei de-a noua ediţie a Festivalului Naţional al Mărului, desfăşurat tradiţional în municipiul Soroca, transmite MOLDPRES.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Investitori din Ucraina vor investi în plantarea livezilor intensive de cireş în Transnistria
23.12.2019   356 Accesări   
25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de acreditare
16.12.2019   319 Accesări   
 
 

Diplomele şi premiile au fost înmânate de ministrul de resort, Georgeta Mincu, care a desemnat liderul în producerea merelor - 2019; exportatorul de mere - 2019; promotorul merelor pe piața locală - 2019; livada anului 2019 pentru agenții economici de tip corporativ; livada anului 2019 pentru producătorii agricoli de tip familial; investiția anului 2019 și infrastructura post-recoltare 2019.

Oficialul a menţionat importanţa sectorului pomicol în dezvoltarea economiei naţionale şi a relevat că autorităţile centrale susţin ramura prin identificarea soluţiilor eficiente pentru problemele cu care  se confruntă producătorii de fructe din ţara noastră.

Principalele evenimente de pe agenda festivalului s-au desfășurat în preajma Cetății Soroca și au avut drept scop popularizarea și dezvoltarea sectorului agrar, promovarea producătorilor autohtoni de mere, precum şi a businessului specializat în tehnologii moderne de prelucrare a merelor și producere a materialului săditor pomicol.

Pentru vizitatorii festivalului au fost organizate expoziții cu vânzare, susţinute de producători locali, un târg de bucate tradiționale, o paradă a costumelor reprezentative pentru festival, o expoziție a materialului săditor.

Totodată, programul festivalului a prevăzut mai multe concursuri culinare, pentru cea mai bună expoziţie de mere, târguri de artizanat, expoziţii susţinute de comunităţi etnice, un orăşel al copiilor cu jocuri, iarmaroace, concerte ş.a.

Festivalul Mărului de la Soroca se înscrie în Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, derulate în perioada 12-20 septembrie, unul dintre cele mai importante evenimente din nordul ţării. Acesta este organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu susţinerea Uniunii Europene, Guvernului Cehiei, Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Primăriei municipiului Edineț, Consiliului raional Soroca, Primăriei comunei Chișcăreni, organizației neguvernamentale People in Need Moldova, Inițiativei Primarii pentru creștere economică/ Mayors for Economic Growth (M4EG), Asociației Obșteşti „Pro Cooperare Regională”, Asociației Obșteşti „Centrul de Dezvoltare Comunitară Integrată”, Programului Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD), Agenției de Investiții, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, Zonei Economice Libere „Bălți”; Parcului Industrial „Edineț”, Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord și autorităţilor publice locale din regiune, notează MOLDPRES care este partener media al acţiunii.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney