Prima   |  Dezvoltare regională | Uniunea Europeană ne luminează localităţile

Uniunea Europeană ne luminează localităţile

26.03.2018   388 Accesări  
Astăzi au fost lansate trei proiecte finanţate din granturi europene ce au drept scop dezvoltarea eficienţei energetice şi energiei regenerabile în localităţile din Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Femeile de la sate sunt chemate să se implice mai activ în afaceri și procese decizionale
15.12.2018   134 Accesări   
Republica Moldova va avea o nouă strategie de dezvoltare pe termen lung, „Moldova 2030”
14.12.2018   49 Accesări   
 
 

Proiectele fac parte din Programul „Uniunea Europeană pentru proiecte durabile demonstrative urbane”,  ce include „Energia regenerabilă şi eficienţa energetică a clădirilor publice”; „Proiect de demonstrare cuprinzătoare pentru dezvoltarea energiei durabile” precum și proiectul „Lumină verde Moldova - Modernizarea şi economisirea energiei în iluminatul stradal”. UE acordă asistenţă primarilor din localitățile Moldovei în implementarea planurilor lor creând beneficii concrete pentru locuitorii acestora, spune șeful misiunii UE în Moldova, Peter Michalko.

„Proiectele noastre comune vor duce la renovarea a peste 21 de km a sistemului de iluminare stradală din orașul Călărași. Reabilitarea a patru clădiri educaționale din orașul Cantemir, conform celor mai înalte standarte al eficienței energetice, în beneficiul a peste o mie de utilizatori ai acestor clădiri. Instalarea sistemelor de încălzire cu biomasă, a panelelor solare și a noilor sisteme de iluminat din satul Feștelița vor fi în beneficiul locuitorilor satului”, a precizat  Michalko

Programul UE pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP) face parte din eforturile UE de încurajare a municipalităţilor de a adera la ,,Convenția primarilor,, şi a stimula economiile locale din regiune într-un mod durabil.

Localităţile semnatare ale Convenţiei primarilor s-au angajat să meargă dincolo de obiectivele politicii energetice a UE în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin implementarea „Planurilor de acţiuni privind energia durabilă”. Beneficiarii acestor granturi sunt raioanele Ungheni, Ocniţa, Soroca, Orhei şi Cantemir. Valoarea proiectelor este de aproximativ două milioane de euro.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney