Prima   |  Inițiative comunitare | În Chișinău există 80 de puncte de colectarea a deșeurilor electrice

În Chișinău există 80 de puncte de colectarea a deșeurilor electrice

11.09.2019   352 Accesări  
Din anul 2018, în Chișinău au fost instalate 80 de puncte de colectare a deșeurilor electrice, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care a implementat în Moldova proiectul „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Gest caritabil din partea copiilor de la Centrul „Sălcioara” din Soroca
24.12.2019   335 Accesări   
Atelier de instruire pentru femeile consiliere locale și raionale aflate la primul mandat din raioanele Anenii Noi și Dubăsari | 21-22 decembrie 2019, Chișinău
19.12.2019   335 Accesări   
 
 

În comunicat se arată că în cele 80 de puncte de reciclare a deșeurilor electrice oamenii pot arunca telefoane mobile, baterii, fiare de călcat, uscătoare de păr, prăjitoare de pâine, tablete, laptop-uri, cabluri ș.a. Tomberoanele pot fi găsite în unele magazine ale rețelelor Fourchette, Linella și Maximum.

Comunicatul menționează că o altă categorie de e-Deșeuri, nu mai puțin periculoasă, dar de multe ori anevoioasă pentru debarasare corectă, o reprezintă e-deșeurile de mari dimensiuni, precum mașini de spălat, frigidere, aspiratoare etc. Cu sprijinul proiectului, au fost amplasate tomberoane de dimensiuni mari pe platformele de alimentare ale benzinăriilor Bemol.

„Peste 30.000 de elevi s-au implicat activ în acțiuni de conștientizare și educare a spiritului de responsabilitate în relația cu mediul ambiant”, menționează sursa citată, care mai precizează că voluntarii îi conving pe semenii lor că e-deșeurile nu pot împărți aceeași urnă cu restul deșeurilor menajere și nici aceeași casă cu oamenii.

Comunicatul menționează că deşeurile aruncate în tomberoanele specializate sunt colectate de trei companii autorizate pentru reciclarea echipamentelor electrocasnice și electronice.

„Cele mai multe deșeuri electrice și electronice ajung la platforma de reciclare de la companiile mari. Din anul 2018 a intrat în vigoare Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice”, se arată în comunicat. Potrivit acestuia, agenții economici care plasează pe piață echipamente electrice și electronice sunt obligați să preia gratuit deșeurile electronice. 

„Agenții economici care nu se conformează prevederilor legale riscă sancțiuni. Astfel, Articolul 154 din Codul Contravențional prevede sancțiuni precum amenzi de la 120 la 180 unități convenționale (unitatea convențională = 50 lei) pentru persoanele juridice care nu respectă modul de colectare, transport, depozitare etc. Codul Contravențional mai prevede amenzi de la 12 la 24 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore.”, menționează comunicatul PNUD.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney