Prima   |  Inițiative comunitare | Societatea civilă susține modificarea Legii deșeurilor

Societatea civilă susține modificarea Legii deșeurilor

21.08.2019   299 Accesări  
Reprezentanții Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și alți ONG-iști susțin modificarea Legii deșeurilor din 14 august curent, cu reincluderea unui articol care va permite coincinerare deșeurilor nereciclabile. Într-o declarație emisă, reprezentanții societății civile cer demisia Violetei Ivanov din funcția de președintă a Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, după ce deputata a solicitat ca aceste modificări legislative să nu fie promulgate, transmite IPN.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Gest caritabil din partea copiilor de la Centrul „Sălcioara” din Soroca
24.12.2019   101 Accesări   
Atelier de instruire pentru femeile consiliere locale și raionale aflate la primul mandat din raioanele Anenii Noi și Dubăsari | 21-22 decembrie 2019, Chișinău
19.12.2019   146 Accesări   
 
 

În declarație se menționează că astăzi, toată Europa incinerează și coincinerează deșeurile menajere solide nereciclabile care, fiind compresate sub formă de balot RDF. Acestea reprezintă o sursă de energie în țările europene. Astfel, ambalajele din plastic contaminate cu produse alimentare, ambalajele de desfacere (pungi, caserole, cutii, etc.) care există în Republica Moldova în cantități uriașe și care zilnic traversează frontiera Republicii Moldova ca și material ce împachetează diverse mărfuri și, la scurt timp, devin deșeuri, pot fi coincinerate în calitate de combustibil alternativ și nu depozitate sau îngropate în sol.

În lista deșeurilor care nu pot fi reciclate și pot fi eliminate prin incinerare sau coincinerare, se mai numără scutecele și absorbantele, care se produc în cantități uriașe și care trebuie să ajungă în balotul RDF pentru coincinerare, și nu îngropate la infinit. Până și uleiurile uzate, care reprezintă produse petroliere, pot fi coincinerate pentru ca să nu le deversăm în râuri, transformând apa din râu în ulei și provocând consecințe grave asupra ecosistemelor de apă, dar să le valorificăm energetic.

„Modificările la Legea deșeurilor nu sunt despre uzina LaFarge de la Rezina care va putea coincinera RDF ori despre faptul că vom importa deșeuri pentru incinerare, deoarece acest lucru este interzis. Această lege este despre mii de gunoiști care ne otrăvesc viața de 30 de ani și despre faptul că toate guvernările precedente nu au făcut nimic, dar absolut nimic pentru a ne mișca cu un metru în rezolvarea problemei gestionării deșeurilor. Inițiativele societății civile de a mări amenzile pentru aruncarea iresponsabilă a deșeurilor s-au soldat cu zero rezultat, iar societatea civilă a fost hrănită cu promisiuni precum că nu este momentul oportun pentru acest lucru. Aceasta pentru că guvernărilor precedente le-a fost frică de votul cetățeanului pe care-l vor pierde, dacă vor mări amenzile de poluare a mediului”, se spune în declarație.

Semnatarii consideră inoportuna reîntoarcerea Legii deșeurilor pentru consultări suplimentare, deoarece ele deja au avut loc. Totodată, cer demisia Violetei Ivanov din funcția de președintă a Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, deoarece „aceasta nu vine cu soluții constructive în rezolvarea problemei deșeurilor, dar blochează în continuare inițiativele ministerului, inclusiv pe cea de a interzice importul azbestului”.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney