Prima   |  Inițiative comunitare | Caravana Cronograf Tur a poposit la Butuceni

Caravana Cronograf Tur a poposit la Butuceni

30.07.2019   581 Accesări  
Turneul Cronograf Tur a ajuns la jumătate de cale. În mai multe localităţi din republică au fost deja prezentate filme documentare proiectate la Festivalul Internaţional de Film Documentar Cronograf. Proiecţiile au loc în aer liber sau în casele de cultură, accesul spectatorilor este liber. Evenimentul este organizat de OWH Studio, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Centrului Naţional al Cinematografiei din Moldova, Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Alianţei Franceze.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Gest caritabil din partea copiilor de la Centrul „Sălcioara” din Soroca
24.12.2019   460 Accesări   
Atelier de instruire pentru femeile consiliere locale și raionale aflate la primul mandat din raioanele Anenii Noi și Dubăsari | 21-22 decembrie 2019, Chișinău
19.12.2019   411 Accesări   
 
 

Caravana Cronograf Tur a poposit la Butuceni, unde acum un an au avut loc filmările epizodului „Margareta” din noul documentar al Leontinei Vatamanu „Siberia din oase”. Această casă era platou potrivit pentru filmări.

„O casă supusă şi tragediei deportărilor pentru că a fost transformată din casa unei bătrâne din Punct medical al satului, iar când bătrâna a revenit nu a fost primită în casa ei şi a murit pe pragul acesteia,o scenă dificilă cu mare încărcătură emoţională”, a declarat Leontina Vatamanu, autoarea filmului.

Istoriile cutremurătoare ale celor 4 persoane, trecute prin ororile Gulagului au trezit emoţii spectatorilor din Chişinău, unde a avut loc premiera şi a fost proiectat două săptămâni, au urmat satele Corneşti, Mereni, Sadova şi acum la Butuceni.

„E un film al durerii. A spus tot despre ceea ce a însemnat această mare tragedie a deportărilor . Fir cu fir cum este ţesut acest film, e, de fapt, o istorie a tot ce a însemnat valul deportărilor. Mulţumim că am trăit această lecţie de istorie. E un act de justiţie şi mă bucur că am avut ocazia să-l văd, să-l trăiesc cu toată suflarea”, a spus Veronica Pâslaru-Uncu, spectatoare.

Mai mulţi spectatori au afirmat că Siberia din oase este o necesară lecţie de istorie, merită să fie văzut şi de elevi, la lecţii,

„Am vrea neapărat să-l folosim la lecţii în şcoală, ne-ar ajuta mai mult decât nişte simple povestiri. Într-adevăr, am citit foarte mult,cunoaştem atâtea despre deportări, dar ceea ce am văzut, a trecut aşa prin noi, am plâns, am rămas fără cuvinte”, a spus Ludmila Buzilă, profesoară de istorie, Trebujeni, Orhei.

„Cred că e mai profund ca o durere sufletească să vezi realitatea trecută prin oase. E o lecţie şi de istorie, şi de viaţă, şi de cultură şi de viitor că noi trebuie să avem grijă”, a spus Olesea Cojocaru, spectatoare.

Anatol Butnaru care a sprijinit filmările documentarului la Butuceni a vizionat „Siberia din oase” de câteva ori.

„Cred că o să-l văd şi de 10 ori, emoţii multe, sunt destinele oamenilor care nu te pot lăsa indiferent, în afară de aceasta şi buneii mei au fost în închisori,un bunel a murit în Siberia şi de atâta şi emoţiile”, a spus Anatol Butnaru.

„Cronograf Tur” îşi urmează itinerarul prin alte localităţi ale republicii, se va încheia în data de 31 august la Drochia, iar documentarul „Siberia din oase” va mai fi proiectat la Carahasani, Ştefan Vodă.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney