Prima   |  Inițiative comunitare | „Loc de Dialog”: Sectorul de securitate are nevoie de implicarea femeilor

„Loc de Dialog”: Sectorul de securitate are nevoie de implicarea femeilor

22.05.2019   419 Accesări  
Sectorul de securitate are nevoie de implicarea femeilor, cele care pot soluţiona mai uşor anumite situaţii de conflict, iar pentru încurajare, dar şi combaterea stereotipurilor, acum un an, în Republica Moldova a fost lansat Planul Naţional de implementare a Rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU 1325 privind „Femeile, Pacea şi Securitatea”. Declaraţia a fost făcută de către conferenţiarul universitar al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, Natalia Albu, în cadrul emisiunii „Loc de Dialog”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Gest caritabil din partea copiilor de la Centrul „Sălcioara” din Soroca
24.12.2019   427 Accesări   
Atelier de instruire pentru femeile consiliere locale și raionale aflate la primul mandat din raioanele Anenii Noi și Dubăsari | 21-22 decembrie 2019, Chișinău
19.12.2019   387 Accesări   
 
 

„Încă este bariera aceasta stereotipică că este sector masculinizat în oricare măsură. Femeile răspunzând nu au încredere în forţele proprii privind faptul că vor fi acceptate în acest sector sau nu vor combina viaţa de familie cu cea profesională cu succes. Este o barieră care se recunoaşte şi la nivel naţional, dar populaţia priveşte pozitiv inclusiv imaginea, după statistică, a instituţiei de securitate sporeşte. Femeia mai este văzută din perspectiva militară ca agresor, ca o forţă violentă şi poate fi privită ca mediator, care reglementează conflictele”, a declarat Natalia Albu.

În context, şefa Secţiei analiză, evaluare şi monitorizare a politicilor din cadrul Ministerului Apărării, Elena Ţarălungă, explică de ce femeile sunt mult mai convingătoare în sectorul de securitate.

„Este foarte important ca atunci când sunt efectuate misiuni de patrulare, să participe atât femeile, cât şi bărbaţii. Există confruntări la nivelul comunităţilor locale şi această comunitate este de origine musulmană, atunci cu siguranţă bărbaţii nu au acces în această comunitate şi aici rolul femeilor este unul important şi ele pot interveni. Bărbatul este privit cu suspiciune şi nu au atâta încredere în el”, a spus Elena Ţarălungă.

Rezoluţia 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea şi securitate a fost adoptată unanim în anul 2000 şi este primul document-cadru internaţional care evidenţiază impactul conflictelor asupra femeilor, recunoscând rolul important al femeilor în instaurarea păcii şi asigurarea securităţii. Rezoluţia are un caracter obligatoriu pentru toate statele membre ale ONU, fără necesitatea de a fi ratificată suplimentar.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney