Prima   |  Inițiative comunitare | Campanie: „Sunt prea mic ca să beau”, medicii atenţionează femeile însărcinate să nu consume alcool

Campanie: „Sunt prea mic ca să beau”, medicii atenţionează femeile însărcinate să nu consume alcool

09.09.2018   478 Accesări  
Consumul de alcool în timpul sarcinii afectează sistemul digestiv, nervos, osos şi cardiovascular al fătului. Avertismentul a fost lansat astăzi de medici la atelierul „Sunt prea mic ca să beau”. Specialiştii spun că în ultimii ani, numărul femeilor dependente de alcool este în creştere.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Destinaţiile turistice din capitală vor fi vizitate cu troleibuzul
27.05.2019   110 Accesări   
„Loc de Dialog”: Sectorul de securitate are nevoie de implicarea femeilor
22.05.2019   82 Accesări   
 
 
Viitoarele mămici au fost informate despre consumul de alcool în timpul sarcinii. Participantele consideră că o femeie însărcinată nu ar trebui să bea deloc alcool.

„Aş vrea ca să fie mai des aşa planificate întâlniri cu femeile însărcinate. Nu ar trebui să consumăm în timpul sarcinii alcool. Acelaşi sânge poţi să-l faci şi prin fructe, legume”. „Nu ar trebui de consumat alcool, deoarece acesta prezintă un risc foarte mare, periculos pentru făt şi nu numai în timpul sarcinii, dar şi când mămica alăptează”, au declarat femeile.

Specialiştii susţin că alcoolul consumat în timpul sarcinii, chiar şi în doze mici, este extrem de dăunător fătului. Tăria absorbită în sânge îi afectează în primul rând celulele nervoase.

„Aceasta este o tulburare gravă de dezvoltare ca rezultat a expunerii fătului la alcool timp de o perioadă prenatală şi se poate manifesta printr-o reţinere de dezvoltare intrauterină, cât şi cu o întârziere a dezvoltării copilul pe parcursul creşterii şi dezvoltării lui în perioada postnatală. Este contraindicat consumul de alcool atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada alăptării copilului”, a menţionat Iulia Gavriluţă, medic neonatolog.

„În timpul sarcinii, alcoolul nu se poate de întrebuinţat dacă vrem să avem o sănătate bună, ea se începe din timpul sarcinii şi suntem responsabili de sănătatea viitorilor noştri copii”, a declarat Iurie Dondiuc, directorul IMSP, Spitalul Clinic Municipal Nr1 din Chişinău.

În Moldova, campania „Sunt prea mic ca sa beau” se desfăşoară pentru al patrulea an consecutiv. Evenimentul are loc simultan în 35 de ţări ale lumii.
Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney