Prima   |  Inițiative comunitare | Cetatea Soroca în itinerarul turistic internaţional

Cetatea Soroca în itinerarul turistic internaţional

21.05.2018   378 Accesări  
Cetatea Soroca ar trebui să devină o adevărată atracţie turistică pentru vizitatorii din afara ţării. Scopul urmează să fie atins drept urmare a implementării unui proiect moldo-francez de promovare a obiectivului. Acesta prevede elaborarea unor materiale informative, în câteva limbi, care vor fi distribuite peste hotare. Iniţiativa aparţine Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor care a semnat un acord în acest sens cu donatorii din Franţa, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Două troleibuze articulate, asamblate la Chișinău, vor circula pe linia 22
22.04.2019   72 Accesări   
Elevii din 11 şcoli studiază chimia, fizica şi matematică cu ajutorul noilor tehnologii
19.04.2019   50 Accesări   
 
 

„Primeşti ghidajul prin căşti, ţi-ai pus limba şi respectiv afli istoricul cetăţii prin acest echipament audio. În baza proiectului 3D şi a echipamentului multimedia care poate fi creat noi o să vedem cum a fost în interiorul cetăţii anterior. Eu am speranţa că trupa de teatru de la Soroca să fie implicată în valorificarea sitului prin animarea sitului”, a declarat directorul AIRM, Ion Ștefăniță.

„Valorificarea şi conservarea patrimoniului cultural existent constituie o problemă mare asupra căreia urmează încă să lucrăm. Reprezintă una din resursele care ar asigura o dezvoltare durabilă a regiunii”, a declarat vice-președintele raionului Soroca, Vladimir Nicuță.

Experţii din Franţa au menţionat că dacă ţara noastră îşi va valorifica obiectivele turistice, va creşte şi numărul de turişti. Un prim pas în acest sens este editarea unei broşuri ce vine să promoveze patrimoniul cultural al Cetăţii Soroca.

„O broşură va fi în limba română şi rusă, iar a doua în engleză şi franceză. Acum suntem în etapa finală de editare şi ne dorim ca oamenii să poată afla din ele informaţia importantă despre Cetatea Soroca”, a declarat managerul de proiect Marc Badel.

„Acest proiect vine să dezvolte sectorul cultural şi cel turistic. Vom pune la dispoziţia oamenilor broşuri, ghiduri, dar şi un program de activităţi culturale, inclusiv spectacole”, a declarat Ambasadorul Franței la Chișinău, Pascal le Deunff.

„Iniţiativa de a colabora cu Moldova a venit din partea Ambasadei Franţei la Chişinău. Prin acest proiect ne dorim atragerea a cât mai mulţi turişti în această ţară”, a spus responsabilul de domeniul Patrimoniului Vendee din Franța, Francois Bon.

Totodată experţii din Franţa de comun cu autorităţile locale îşi propun să culturalizeze şi populaţia băştinaşă. Astfel, mai mulţi studenţi de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din capitală vor beneficia de un program de master susţinut de specialiştii francezi.

„Noi suntem foarte bucuroşi de a susţine acest masterat prin susţinerea financiară pe aceşti experţi care vor veni şi vor da lecţii acestor studenţi”, a precizat coordonatorul de proiect, Claudia Vișan.

„Este vorba despre calitatea pregătirii cadrelor. Nu avem prea multe instituţii care s-ar ocupa de această problemă şi noi ne angajăm de fapt să participăm la atingerea acestor obiective”, a spus prorectorul Universității Pedagogică „Ion Creangă”, Constantin Ciorbă.

Colaborarea moldo-franceză în vederea valorificării patrimoniului cultural al ţării va avea o durată de trei ani.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney