Prima   |  Inițiative comunitare | Orăşelul European 2018, inaugurat la Chişinău

Orăşelul European 2018, inaugurat la Chişinău

12.05.2018   195 Accesări  
În Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost inaugurat astăzi, 12 mai, Orăşelul European 2018, începând cu ora 13:00. Astfel, toţi doritorii au ocazia de a cunoaşte tradiţiile, cultura şi valorile europene. Totodată, în cadrul Orăşelului European sunt prezentate informaţii despre asistenţa acordată din partea UE pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
A fost lansat Programul de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret
19.12.2018   121 Accesări   
Mai mulţi tineri din capitală au învăţat de la specialişti internaţional tehnicile de producţie video
16.12.2018   62 Accesări   
 
 

„Mă bucur să fim împreună aici, în număr atât de mare, pentru a da startul sărbătorii Zilei Europei. Este prima ediţie a Orăşelului European pe care o sărbătoresc în Republica Moldova de la începerea mandatului meu de ambasador al UE la Chişinău. Continui astfel o frumoasă tradiţie, prin care, în fiecare an aducem în mijlocul oamenilor din ţară frumuseţea culturală, culinară, muzicală a Europei, alături de alţi parteneri din regiune. Vom descoperi astăzi şi mâine, la Chişinău, tradiţii şi lucruri interesante din Europa. Vom gusta din bucate culinare, vom privi în direct cel mai cunoscut concurs european „Eurovision Song Contest”, iar mâine vom avea parte de concerte şi vom privi filme”, a declarat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko.

Michalko a specificat, totodată, că apreciază relaţia dintre UE şi Republica Moldova, menţionând că UE va continua să susţină ţara noastră. „UE a devenit principal partener de dezvoltare în multe ţări ale lumii, inclusiv pentru vecinii noştri. Sunt bucuros să constat că relaţia dintre UE şi Republica Moldova a ajuns la un nivel înalt. Împreună cu statele membre ale UE avem un singur obiectiv major, de a contribui la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor din Republica Moldova. Ziua Europei nu este doar o sărbătoare, ci şi un angajament. Sărbătorim Anul European al Patrimoniului Cultural şi 70 de ani de la semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului”, a declarat Peter Michalko.

Prezent la inaugurarea Orăşelului European, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a ţinut să mulţumească Uniunii Europene pentru suportul acordat Republicii Moldova. Potrivit lui Andrian Candu, UE este un bun model de dezvoltare, spre care tinde și Republica Moldova. 

„De câţiva ani la rând, Delegaţia UE şi statele membre ale UE organizează un frumos eveniment prin care cetăţenii Republicii Moldova şi locuitorii Chişinăului pot vedea, simţi, auzi ce înseamnă fiecare stat membru al UE, cât de diferite sunt aceste state, dar, fiind atât de diverse sunt unite pe baza unor reguli şi valori. UE a ajuns să fie cel mai bun model de dezvoltare din lume, a ajuns cea de-a doua piaţă din lume după putere şi valori, spre un astfel de model tindem şi noi. Deja de patru ani Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb. Cetăţenii moldoveni circulă în UE fără vize şi singuri pot vedea ce înseamnă UE. Nu este uşor, dar în fiecare zi, câte un pic, câte un pas, cu sârguinţă şi răbdare ne integrăm în UE, chiar dacă acum suntem doar un stat asociat la UE. Aducem aprecieri pentru încredere şi suport statelor membre ale UE pentru încrederea cu care ne tratează şi suportul ce îl acordă Republicii Moldova ca să fie cât mai aproape de marea familie a UE”, a spus Andrian Candu.

Orăşelul European a găzduit o expoziţie a proiectelor în derulare, finanţate de UE în ţara noastră. Vizitatorii s-au delectat cu muzică bună, vinuri din cele mai alese şi s-au simţit în Europa, ca la ei acasă, relatează Mesager.

Cea mai aglomerată zonă a fost, ca de obicei, cea a ambasadelor, acolo unde pe lângă informaţiile despre statele UE, vizitatorii puteau face cunoştinţă cu deliciile culinare. Cozi mari s-au format la grătarele încinse, unde era pregătită carnea.

Unii participanţi au venit cu utilajele de bucătărie din ţările de origine, în Republica Moldova. La standul Ambasadei Franţei, Thery Ernst, un francez stabilit la Chişinău a prezentat caşcaval produs în Moldova, dar cu specific francez. Brânzeturile sunt făcute în satul Horodişte din Rezina, iar Thery susţine producătorul local, pentru că procură lapte de la săteni.

Alte ambasade au scos în evidenţă cele mai originale lucruri din ţările natale.

„Avem o mulţime de specialităţi italiene, în Orăşelul European, precum prosecco, vin, croissant-uri cu prosciutto şi caşcaval, faimoasa îngheţată gelatto şi cafea. Este un eveniment important în contextul în care dă posibilitate oamenilor să fie în mijlocul UE şi să cunoască valorile acestei civilizaţii”, a spus Valeria Biagotti,  ambasadoarea Italiei în Moldova.

„Suedia promovează astăzi timpul petrecut de către părinţi cu copiii lor. Avem o expoziţie tematică în acest sens. Totodată, ne dorim să demonstrăm că împărţirea egală a atribuţiilor între părinţi este nu o alegere ci o datorie”, a menţionat Signe Burgstaller, ambasador al Suediei în Moldova.

„Dorim, prin acest stand, să arătăm tradiţiile noastre, din ce ştim să facem noi, şi astfel să fim mai aproape unii de alţii”, a spus Bartlomiej Zdaniuk, ambasador al Poloniei în Moldova.

Menţionăm că Orășelul European va găzdui duminică, la Chişinău, un Festival de Film și Cultură Europeană, unde pe parcursul zilei, publicul va avea ocazia să participe la o serie de activități menite să ofere o imagine de ansamblu a diversității culturale europene. În cadrul festivalului vor putea fi văzute filme europene, spectacole de muzică clasică și jazz, susținute de către Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, formația FunCOOLio din Latvia și formaţia Trigon din Republica Moldova. Festivalul de Film și Cultură Europeană va fi organizat în mai multe localități din toată țara, în perioada 13 mai – 3 iunie.

La Chișinău, Orășelul European se organizează din anul 2010.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney