Prima   |  Inițiative comunitare | Ziua Mondială a Libertăţii Presei, marcată printr-un Marş al Solidarităţii

Ziua Mondială a Libertăţii Presei, marcată printr-un Marş al Solidarităţii

03.05.2018   262 Accesări  
„Presă liberă şi o societate liberă”, au scandat zeci de jurnalişti şi membri ai societăţii civilă în timpul Marşului Solidarităţii, care a dat startul Zilelor Libertăţii Presei în Moldova. Participanţii au mers la Parlament, la Reşedinţa de Stat, la Guvern şi în final la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, jurnaliştii au pichetat instituţiile de stat pentru a-i informa pe oficiali despre problemele lor, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
A fost lansat Programul de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret
19.12.2018   123 Accesări   
Mai mulţi tineri din capitală au învăţat de la specialişti internaţional tehnicile de producţie video
16.12.2018   63 Accesări   
 
 

Jurnaliştii spun că printre cele mai acute probleme se numără concentrarea mass-media, concurenţa neloială, dar şi lipsa accesului liber la informaţie.

„Este foarte important ca noi să cerem să avem o presă liberă, să avem acces la informaţie, să putem să spunem adevărul. Jurnaliştii corecţi încearcă să tragă un semnal de alarmă, pentru ca aceştia să nu se implice în activitatea presei. Vrem să cerem de la autorităţi o atitudine respectabilă faţă de jurnalişti. Să nu fim somaţi de politicieni, de funcţionarii publici, să avem acces oriunde, în orice instituţie publică”, au spus participanții la manifestație.

Toto astăzi a fost lansat și Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova în perioada 3 mai 2017 - 3 mai 2018.

„Sunt încă multe lacune şi carenţe. Vorbim de cadrul legislativ, nu avem nicio lege adoptată în lectură finală, da a fost în prima lectură adoptat noul Cod al audiovizualului, dar până la lectura a doua mai e mult drum de parcurs. Legea privind accesul la informaţie, aşa cum a fost votată acum doi ani în prima lectură, aşa şi a rămas pe rafturi”, a declarat directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

„Este un marş de protest, împotriva situaţiei din Republica Moldova. Avem un fenomen grav care este manipularea informaţiei. Oamenilor le este servită informaţie sterilă, neadevărată, iar oamenii sunt dezinformaţi şi acest lucru este de o gravitatea foarte mare”, a afirmat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Probleme sunt multe şi din păcate situaţia presei s-a înrăutăţit. Noi jurnaliştii nu putem să luptăm pentru libertatea noastră. S-a înrăutăţit considerabil accesul la informaţie, foarte multe baze de date sunt închise”, a punctat directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Între timp, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a comentat organizarea marşului. „Îmi pare foarte rău că unii nu au fost atât de harnici, sârguincioşi şi curajoşi, dar mai mult au curaj să stea în faţa unor instituţii, dar astăzi nu e ziua criticii, astăzi e ziua felicitărilor, mulţumirilor, pentru activitatea care o desfăşuraţi”, a spus Andrian Candu.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei este marcată în fiecare an, în 3 mai. Această zi celebrează principiile fundamentale ale libertăţii presei şi reprezintă un prilej pentru a evalua libertatea mass-media în întreaga lume.

 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney