Prima   |  Inițiative comunitare | Coaliţia Vocea Romilor cere autorităţilor să ia măsuri astfel încât copii romilor să nu mai fie discriminaţi

Coaliţia Vocea Romilor cere autorităţilor să ia măsuri astfel încât copii romilor să nu mai fie discriminaţi

19.01.2018   517 Accesări  
Reglările de conturi între elevi încă mai sunt populare în şcolile din Moldova. O copilă de 13 ani de la Liceul „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din capitală continuă să fie agresată de către colegi, pe motiv că este de etnie romă. Fata a fost maltratată din nou, după ce mama copilei ar fi încercat să aplaneze conflictul. Tentativele au degenerat într-un scandal care s-a încheiat la Inspectoratul de Poliţie. Coaliţia Vocea Romilor solicită autorităţilor să se implice pentru a preveni astfel de situaţii.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Trenul de pe cursa Chișinău – Iași va circula de trei ori pe săptămână
25.01.2019   72 Accesări   
Un grup civic îşi propune să revitalizeze râul Bâc
21.01.2019   60 Accesări   
 
 

După ce acum o lună a fost bătută cu bestialitate de către colegii de clasă şi a ajuns în stare gravă la spital, eleva de 13 ani de la Liceul „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din capitală continuă să fie agresată. Copila este insultată din simplul motiv că este de etnie romă. Conflictul a izbucnit din nou marți, când a avut loc noi violenţe în clasa în care studiază fata.

Copila spune că orele petrecute la școală i se par un adevărat calvar și că a obosit să le demonstreze colegilor că este la fel ca ei. „Toată clasa consideră că romii nu sunt oamenii. Eu am încercat să le explic că şi eu sunt om, dar nimeni nu mă aude. Dacă se vor repeta asemenea situaţii, nu voi mai rezista. Nu spun că mi-e frică, dar nu mai suport jignirile”, a mărturisit minora.

Mama fetei a mers ieri la şcoală pentru a discuta cu eleva care i-a maltratat copilul din nou. „Am fost la şcoală s-o întreb ce are cu fiica mea, iar ea a început să strige. Eu nu mai las aşa, cât se poate să ţipe la ea, s-o terorizeze că ea e ţigancă, că nu e om”, a afirmat mama victimei.

Discuţia a degenerat într-un adevărat scandal, iar mama victimei şi câţiva părinţi au fost duşi la Poliţie, unde cei din urmă au depus plângeri împotriva femeii de etnie romă.

„Nu se cunoaşte din partea cui a fost reacţia, deoarece nouă părinţi erau deja pregătiţi ca să atace părintele de etnie romă. Anchetatorul era deja pe loc. Profesoara nu i-a oferit cuvânt mămicii, dar a încercat s-o dea afară din casă. Atunci când ea s-a dus spre uşa să iasă, ambele fetiţe erau la podele, iarăşi în bătăi”, a explicat avocatul pentru drepturile omului, Victorina Luca.  

Conducerea liceului susține că mama victimei ar fi încercat să lovească eleva care i-a agresat fata. „Au încercat părinţii fetelor să rezolve singuri acest conflict, chiar dacă nu sunt în drept să facă acest lucru. Încercăm să soluţionăm conflictul, dar niciuna dintre fete şi nici părinţii lor nu vor ca ele să fie transferate în alte clase”, a declarat directoarea Liceului „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Svetlana Mihăilescu.

Coaliţia Vocea Romilor îndeamnă autorităţile şi responsabilii de protecţia drepturilor omului să se autosesizeze, astfel încât copii romilor să nu mai fie discriminaţi.

„Odată ce nu intervenim noi şi părinţii, neţinând cont de etnie, vor exista cei care îşi determină copilul să-i discrimineze pe alți copil. Situaţia din Republica Moldova nu se va schimba niciodată. Noi vrem ca toţi să avem drepturi egale, tratament egal”, a menționat președintele Uniunii Tinerilor Romi din Moldova, Marin Alla.

Oamenii legii investighează cazul. După ce fata a fost agresată prima dată, părinții ei au depus o plângere la Poliţie, însă până în prezent, nimeni nu a fost sancţionat.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney