Prima   |  Istorii umane | Copiii de vârstă mică, înţelegem necesităţile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul

Copiii de vârstă mică, înţelegem necesităţile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul

23.11.2017   1277 Accesări  
75 de copii au părăsit pentru totdeauna instituţia rezidenţială pentru copii de vârstă mică din Bălţi, iar alţi peste 350 de copii se bucură de dreptul lor la familie - toate acestea graţie unui proiect de amploare încheiat cu succes de Asociaţia ,,Copil, Comunitate Familie”, în parteneriat cu UNICEF şi Ministerul Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale. Totalurile proiectului, intitulat ,,Copiii de vârstă mică, înţelegem necesităţile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul”, care a durat doi ani, au fost făcute astăzi, 23 noiembrie, în cadrul unei mese rotunde, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Tineri cu dizabilităţi: „Dacă eu pot, înseamnă că şi tu poţi!”
17.11.2018   110 Accesări   
Valentina FRUNZA: Tinerii de pe cele două maluri ale Nistrului ascultă aceeași muzică și au aceleași interese
29.10.2018   448 Accesări   
 
 

Elena Revenco din satul Corlăteni raionul Râșcani este asistent parental profesionist, iar împreună cu soțul ei a acceptat să ia în plasament o fetiță care suferă de sindromul Down. Acum fetița de cinci ani merge la grădiniță, se joacă cu copii din familie și are un vocabular mai bogat. „Recită poezii cu două strofe, se descurcă absolut în toate. Timp de zece luni s-a acomodat, iar astăzi poți să spui că e cu totul un alt copil”, spune Elena Revenco.  

Și asistentul parental profesionist din Drochia, Rodica Musteață, are în plasament trei copii. Acum, când copiii biologici sunt deja mari, a simțit nevoia să ofere o casă și altor copii, chiar dacă uneori se descurcă mai greu.

„Am trei copii în plasament și o fetiță sub tutelă. Are un an și cinci luni acum, dar am luat-o când avea doar nouă luni de zile și vrem să o înfiem. Am luat niște copii triști și ne bucurăm enorm să-i vedem acum veseli, zburdalnici pentru că odată cu ei ne-am schimbat viața și noi. Suntem fericiți cu toții împreună”, spune Rodica Mustață.

Potrivit directoarei Asociației Copil Comunitate Familie (CCF) Moldova, Liliana Rotaru, s-a făcut tot ce este posibil astfel încât copiii, în special cei sub trei ani, să rămână cu familiile lor, iar dacă familiile nu sunt potrivite, să fie plasați în servicii de îngrijire de tip parental.

La rândul său, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat că reformarea sistemului de protecție a copilului în țara noastră are rezultate semnificative în ultimii ani. Actualmente, mai puțin de o mie de copii se află în instituțiile rezidențiale din țară.

„În cadrul acestui proiect am reușit să prevenim riscul abandonului în numeroase cazuri, să identificăm familii pentru copii rămași fără îngrijire părintească și să prevenim separarea de familie în 278 de cazuri. Sunt rezultate semnificative, obținute doar prin eforturi consolidate”, a declarat Stela Grigoraș.

Proiectul, în valoare de peste 400 de mii de euro, a fost implementat în perioada octombrie 2015 – decembrie 2017.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney