Prima   |  Istorii umane | Un sondaj de opinie arată că 86% din femeile rome din țară nu au un loc de muncă

Un sondaj de opinie arată că 86% din femeile rome din țară nu au un loc de muncă

12.11.2019   663 Accesări  
Femeile rome din țară nu au studii, nu sunt încadrate în câmpul muncii și merg la medic extrem de rar. Sunt constatările unui sondaj care reflectă necesitățile femeilor rome, cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani. Sondajul a fost realizat de Rețeaua Femeilor și Fetelor Rome din Republica Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Peste 20 de autospeciale decorate cu luminițe vor merge în mai multe raioane în cadrul Caravanei de Crăciun
25.12.2019   535 Accesări   
Copii de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la Maratonul de Crăciun, susţinut de UE
24.12.2019   513 Accesări   
 
 

Într-o conferință de presă la IPN, Cristina Răducan, președinta Rețelei, a menționat că sondajul a fost făcut în baza chestionarelor, în cadrul cărora s-a testat percepția a circa 500 de femei rome din 47 de localități.

Cercetarea a arătat că 40% din femeile rome din țară nu au studii, 86% nu au un loc de muncă, iar 28% nu au fost la medic în ultimii cinci ani. De asemenea, sondajul a arătat că femeile se informează în mare parte despre necesitatea educației, sănătății etc. de la mediatorii comunitari.

Elena Radița, mediator comunitar în orașul Râșcani, declară că 60% din femeile rome din localitatea sa au spus că trăiesc mai rău decât alții. 88% dintre femeile rome participă la alegerile locale, iar 77% își doresc să acceadă în funcții de conducere. „Lucrurile pot fi schimbate spre bine cu ajutorul nostru, principalul este să ne dorim aceasta și să ne implicăm”, a spus Elena Radița.

Membrii Rețelei Femeilor și Fetelor Rome solicită ca rezultatele sondajului să fie luate în calcul la întocmirea planului următor de acțiuni pentru susținerea populației de etnie romă 2020-2024, iar femeile rome să fie implicate în elaborarea acestuia. O altă solicitare este să fie diversificate programele de educație pentru femeile rome, astfel încât acestea să poată să obțină cunoștințe și înafara școlilor. La fel, se cere o implicare mai fermă a mediatorilor comunitari în informarea cetățenilor de etnie romă și abilitarea lor. Este necesară valorificarea meseriilor specifice femeilor rome la nivel local și promovarea istoriilor de succes ale acestora.

Sondajul-manifest va fi distribuit deputaților, partenerilor de dezvoltare, ministerelor de profil, primarilor din comunitățile mari de romii.

Peste patru ani, Rețeaua Femeilor și Fetelor Rome intenționează să repete sondajul pentru a vedea eventualele schimbări.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney