Prima   |  Istorii umane | Liceul Teoretic „Evrika” din Râbnița a ajuns la aniversarea a 30-a

Liceul Teoretic „Evrika” din Râbnița a ajuns la aniversarea a 30-a

23.10.2019   712 Accesări  
Unica instituție de învățământ cu predare în limba română din Râbnița și una dintre cele opt din stânga Nistrului, Liceul Teoretic „Evrika”, a ajuns la aniversarea a 30-a. Liceul are 200 de elevi și 30 de profesori. Cea mai mare problemă a instituției rămâne şi azi – lipsa unui sediu, elevii fiind nevoiți să studieze în locul unei foste grădiniţe – sediu care nu aparține Liceului, transmite IPN cu referire la Elita TV.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Peste 20 de autospeciale decorate cu luminițe vor merge în mai multe raioane în cadrul Caravanei de Crăciun
25.12.2019   535 Accesări   
Copii de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la Maratonul de Crăciun, susţinut de UE
24.12.2019   513 Accesări   
 
 

Potrivit sursei, „dacă de la începuturi, presiunile și frica au redus din numărul elevilor, acum, peste ani, Liceul a devenit școala elevilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Aici vin să-și facă studiile elevi din alte școli din raionul Râbnița și chiar cei din raionul vecin – de peste Nistru – Rezina. Peste 1600 de fete și băieți au absolvit această instituție de învățământ. Zeci de absolvenți sunt azi cartea de vizită a liceului în toată lumea: în economie, drept, medicină showbiz și alte domenii, fie în țară sau peste hotare și chiar în Parlamentul European”.

Festivitatea aniversară a Liceului a avut loc în incinta Palatului de Cultură din orașul Râbnița. La eveniment, părinți ai primelor generații de elevi, și-au amintit cum băteau la ușile ambasadelor, fiind uneori chiar și oaspeți nedoriți acolo, pentru a apăra școala copiilor lor. Potrivit părinților, colectivele pedagogice din instituţiile de învăţământ din raioanele de est au făcut atât de mult, cât nu au făcut toate guvernările de până acum.

Vorbind despre cele opt licee cu predare în limba română din stânga Nistrului, Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol, a spus că acest lanț din opt verigi a devenit acum foarte puternic. „Voi nu învățați istorie, voi faceți istorie”, a spus Ion Iovcev.

La eveniment au participat și șefi de instituții de pe ambele maluri ale Nistrului, reperzentanți ai Ministeruliu Educației, Culturii și Cercetării, Biroului pentru Reintegrare, alte autorități de la Chișinău și oaspeți din România.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney