Prima   |  Social | Persoanele cu nevoi speciale vor avea mai multe posibilităţi de angajare în câmpul muncii

Persoanele cu nevoi speciale vor avea mai multe posibilităţi de angajare în câmpul muncii

04.12.2017   486 Accesări  
Persoanele cu dizabilităţi vor avea cât de curând mai multe posibilităţi de angajare în câmpul muncii. Promisiuni în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferinţe naţionale, privind implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Responsabilii din domeniu au declarat că în acest an va fi promovată o nouă lege privind ocuparea forţei de muncă, care prevede subvenţionarea angajatorilor, care creează locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Au fost desemnaţi câştigătorii noii ediţii a concursului „Migraţia prin ochii copiilor”
18.12.2018   111 Accesări   
Prea puțini oameni din Moldova cunosc limbajul semnelor
17.12.2018   110 Accesări   
 
 

Persoanele cu dizabilităţi, prezente la for, spun cu mare regret că pentru ei găsirea unui loc de muncă încă rămâne o problemă. Nicolae Mironov a studiat contabilitatea, iar atunci când a început să-şi caute un loc de muncă, de fiecare dată angajatorii i-au propus să lucreze de acasă.

„Eu sunt activ, nu vreau să stau locului. Vreau să mă duc de rând cu oamenii dimineaţa la lucru, nu să mă simt izolat de toţi”, afirmă tânărul. 

Iar Ludmila Ursachi nu a avut posibilitate să frecventeze școala şi nici să obţină o meserie. „Eu am învăţat singură acasă, dar n-am putut acumula toate cunoştinţele necesare, la fel ca semenii mei care au mers la şcoală. Totuşi, dacă aş merge să învăţ undeva, nu cred că aş face faţă”, a spus tânăra.

Factorii de decizie, prezenţi la for, declară că anul viitor situaţia persoanelor cu dizabilităţi se va îmbunătăţi simţitor.

„Ne propunem un sistem transparent, obiectiv şi cu un tratament adecvat pentru persoane cu dizabilităţi în contextul determinării dizabilităţii. Anul curent va fi promovată o nouă lege privind ocuparea forţei de muncă. Această lege prevede aspecte în contextul incluziunii în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi, prin subvenţionarea angajatorilor, care creează locuri de muncă, prin alte măsuri active de ocupare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Experţii internaţionali susţin că ţara noastră încă mai are restanţe în ceea ce priveşte respectarea prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

„Principiul-cheie în implementarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi este „Nimic pentru noi, fără noi”. Numai implicarea directă a persoanelor cu dizabilităţi în toate procesele de luare a deciziilor va produce schimbări adevărate, iar reformele din domeniu vor fi cu adevărat eficiente şi utile”, a declarat consultantul ONU, Cornelia Adeola.

În Republica Moldova locuiesc în jur de 187 de mii persoane cu dizabilităţi. Ţara noastră a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în anul 2007.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney