Prima   |  Social | Studiu: Aproximativ 27% dintre tineri nu sunt încadraţi în educaţie sau în câmpul muncii

Studiu: Aproximativ 27% dintre tineri nu sunt încadraţi în educaţie sau în câmpul muncii

24.11.2017   516 Accesări  
Aproximativ 27 la sută dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani din Republica Moldova nu sunt încadraţi în educaţie sau în câmpul muncii, aproape dublu comparativ cu ţările Uniunii Europene. O parte dintre aceştia nu au educaţie din cauza că au renunţat la studii, iar o altă parte nu au resurse financiare pentru a aplica la studii mai departe. Acest subiect a fost baza unui nou studiu de cercetare, dezbătut astăzi, 24 noiembrie, public la Chişinău.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Satul Costești devine ,,Capitala Tineretului 2019”
28.11.2018   70 Accesări   
La Tiraspol a avut loc un seminar privind egalitatea între femei și bărbați
25.11.2018   100 Accesări   
 
 

„Subiectul cheie al cercetării, bazate pe analiza datelor oferite de Biroului Național de Statistică (BNS) din Ancheta forței de muncă, precum și Tranziția de la școală la muncă a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, a fost despre problemele și dificultățile pe care tinerii le întâmpină atunci când doresc să se integreze pe piața muncii. Potrivit statisticilor, rata cuprinzătoare a șomajului în rândul tinerilor este de circa 19%”, a menționat vice-directorul Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei, Olga Gagauz.

Tinerii NEET – așa mai sunt numiți acei tineri care se află înafara sistemului de educație, formare și ocupație profesională, spune cercetătorul științific din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice Mariana Crâșmaru.

„Studiul elaborat conține în jur de 60 de interviuri cu tineri NEET, selectați din 12 localități, urbane și rurale, dar și 20 de interviuri cu reprezentanți ai instituțiilor centrale și locale”, a menționat Mariana Crâșmaru.

În concluzie, potrivit ei, tinerii cu studii chiar de își găsesc un post de muncă în țară nu sunt satisfăcuți de salarii, astfel aleg să emigreze, iar cei din familii social-vulnerabile nu se pot încadra în câmpul muncii, iar dacă găsesc, salariul se echivalează cu ajutorul social.

Conform raportului prezentat astăzi, Guvernul își propune ca până în anul 2020 să reducă numărul tinerilor fără un loc de muncă, fără educație sau formare, până la un nivel similar cu media din țările Europei Centrale și de Est.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney