Prima   |  Social | Cetatea Soroca găzduieşte o expoziţie inedită

Cetatea Soroca găzduieşte o expoziţie inedită

13.11.2017   579 Accesări  
Expoziţie inedită la Cetatea Sorocii. Aici au fost expuse figurinele unor soldaţi polonezi, din perioada când armata acestora, sub comanda lui Krzysztof Rappe, au staţionat în fortăreaţa de apărare de pe Nistru. La inaugurarea expoziţiei a participat ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bartlomiej Zdaniuk.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Satul Costești devine ,,Capitala Tineretului 2019”
28.11.2018   70 Accesări   
La Tiraspol a avut loc un seminar privind egalitatea între femei și bărbați
25.11.2018   100 Accesări   
 
 

Expoziția este compusă din trei figurine din ceară. Lucrările au fost conturate de specialiştii grupului polonez „Walhalla” care au venit la eveniment echipaţi conform perioadei istorice.

„Suntem bucuroşi că astfel de evenimente au loc la Soroca. Ne-am dori ca toţi reprezentanţii diasporei poloneze să ia parte la astfel de acţiuni”, a spus membrul Uniunii polonezilor din Soroca, Igor Judcov.

„Figurile o să ne povestească despre istoria cetăţii, deoarece cetatea a fost cotropită şi de polonezi. Istoria nu se uită şi trebuie să o prezentăm mai departe copiilor şi nepoţilor”, a menționat președintele Uniunii polonezilor din Soroca, Rodica Mleniscaia.

„Cele trei figurine rămân cadou muzeului. Unul reprezintă ostaşul care scrie o scrisoare, corespondenţa, alături se află buzduganul - simbolul puterii, în partea stângă este figura unui husar, care este armata poloneză, iar alături este un ofiţer din armata grea blindată. Reprezintă figuri de epocă”, a specificat directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, muzeograful Nicolae Bulat.

Prezent la eveniment, ambasadorul Poloniei la Chişinău a menționat că această expoziție reprezintă o filă din istoria comună a celor două țări.

„Istoria, de fapt, ne-a creat aşa cum suntem noi. Este partea cea mai importantă a identităţii noastre şi vrem s-o păstrăm nu doar prin cărţile ştiinţifice, dar şi prin asemenea expoziţii. Acest loc unde şi Polonia şi Moldova au fost prezente, este locul cel mai potrivit pentru a discuta despre elementele care ne unesc”, a declarat ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bartlomiej Zdaniuk.

 

Lucrările vor putea fi admirate de publicul larg din primăvară, atunci când Cetatea Sorocii îşi va deschide ușile pentru un nou sezon turistic. 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney