Prima   |  Social | Soluţii pentru mamele solitare sau părinţii aflaţi în dificultate

Soluţii pentru mamele solitare sau părinţii aflaţi în dificultate

06.10.2017   438 Accesări  
În fiecare an, peste 80 de copii mici ajung în instituţii de plasament. Ei îşi pierd părinţii sau sunt lăsaţi în voia sorţii de cei care le-au dat viaţă. Cel mai des renunţă la copii femeile care provin din familii social-vulnerabile. În acest context, astăzi au fost lansate, în premieră, trei spoturi ce propun soluţii pentru mamele solitare sau părinţii aflaţi în dificultate, astfel încât să ştie pe ce ajutor pot conta ca să-şi ţină copiii alături.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Uniunea Europeană şi Suedia sprijină participarea femeilor, minorităților etnice și a persoanelor cu dizabilități în procesul electoral
12.09.2018   27 Accesări   
BURSE ACADEMICE ELVEȚIENE 2019-2020
04.09.2018   82 Accesări   
 
 

În timp ce unii îşi lasă pruncii în grija statului, Elena luptă din toate puterile pentru a-i ţine aproape pe cei nouă copii. Femeia nu are un loc de muncă, nici un soţ care să o sprijine, iar recent a mai adus pe lume un copilaş. Femeia spune că statul a ajutat-o să-şi ţină copiii aproape.

Autorităţile încearcă să explice tuturor celor aflaţi în dificultate că există soluţii. Astfel, ei se pot adresa primarului din localitate, asistentului social sau la centrele specializate care vin în sprijinul familiilor.

Pentru a combate fenomenul abandonului copiilor, autorităţile au lansat trei spoturi sociale, unde sunt prezentate soluţii concrete în asemenea situaţii.

„Spoturile video vor să transmită mesaje pozitive în societate. Mamele trebuie susţinute nu doar cu vorba, dar cu un sfat concret şi practic cu ajutorul unui asistent social, cu povaţa unui medic de familie, cu sprijinul unui primar şi foarte important cu susţinere familiei extinse a acestei mame”, susţine Liliana Rotaru, preşedinta CCF Moldova.  

„Odată cu separarea de familie, copilul trece printr-o traumă. Cercetările internaţionale arată că fiecare trei luni petrecute într-o instituţie provoacă o întârziere de o lună în dezvoltarea copilului, mai ales în primii ani de viaţă”, a declarat Desiree Jongsma, reprezentată UNICEF Moldova.

„Proiectul ce îl implementăm reprezintă o prioritate majoră pentru Republica Moldova la etapa actuală de reorganizare a sistemului îngrijire şi protecţie a copilului. Cu părere de rău, este o prioritate grea de realizat, avem încă mulţi copii mici de vârstă fragedă plasaţi în instituţiile rezidenţiale, în special copii bolnavi, cu dizabilităţi pentru care este foarte greu să le găsim o familie de alternativă”, a menţionat ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraş.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut aproximativ 2000 de copii abandonaţi au fost plasaţi în internate.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney