Prima   |  Social | Republica Moldova, printre primele la plângeri depuse la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Republica Moldova, printre primele la plângeri depuse la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

28.09.2017   422 Accesări  
Republica Moldova ocupă primele poziţii privind numărul plângerilor depuse de către cetăţeni la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), fapt ce denotă lipsa de încredere în justiţia naţională. În decursul a două decenii, Guvernul Republicii Moldova a achitat în calitate de compensaţii peste 16 milioane de euro cetăţenilor care s-au adresat la CtEDO. Neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, arestările nemotivate şi aplicarea de către forţele de ordine a torturii - sunt principalele cauze pentru care oamenii apelează la Înalta Curte. Concluziile au fost făcute în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public” de la Radio Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
În Chișinău, 700 de persoane iau zilnic masa la cantinele sociale
04.06.2018   66 Accesări   
Ambasador austriac: Declarația Summit-ului de la Bruxelles a remodelat Parteneriatul Estic
30.05.2018   78 Accesări   
 
 

Prima hotărâre a Curții de la Strasbourg în privința Republicii Moldova a fost pronunțată în 2001, cu referire la Mitropolia Basarabiei, pe care autoritățile de atunci refuzau să o înregistreze. Până în prezent, cetățenii Republicii Moldova au trimis peste 12.500 de cereri și, ca urmare, au fost pronunțate peste 350 de hotărâri împotriva Guvernului de la Chișinău, care a trebuit să achite peste 16 milioane de euro compensații.

Directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a menționat că hotărârile CtEDO au contribuit la îmbunătățirea legislației Republicii Moldova, dar aplicarea legilor rămâne o restanță.

Potrivit reprezentantei Ministerului Justiției, Corina Șiman, condamnările Republicii Moldova au dus la reglementarea mai multor acte legislative ce ar permite schimbarea situației în acest domeniu.

Republica Moldova a aderat la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale în septembrie 1997.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney