Prima   |  Social | Accesul la educaţie - cel mai încălcat drept al copiilor din Moldova

Accesul la educaţie - cel mai încălcat drept al copiilor din Moldova

20.09.2017   485 Accesări  
Moldova a făcut progrese mari în ceea ce priveşte respectarea drepturilor copiilor, dar rămân şi multe provocări. Cel mai încălcat drept al copiilor din Republica Moldova este accesul la educaţie şi discriminarea în contextul accesului la educaţie, în special a copiilor care vin din medii sărace sau familii vulnerabile. Despre acest lucru s-a vorbit la un club de presă organizat de Alianţa ONG-urilor active în Domeniul Protecţiei Copilului şi Familiei.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Uniunea Europeană şi Suedia sprijină participarea femeilor, minorităților etnice și a persoanelor cu dizabilități în procesul electoral
12.09.2018   27 Accesări   
BURSE ACADEMICE ELVEȚIENE 2019-2020
04.09.2018   82 Accesări   
 
 

Clubul de presă a fost desfășurat în contextul participării reprezentanților Guvernului Republicii Moldova la ședința plenară a Comitetului ONU privind Drepturile Copilului.

Președinta Alianței ONG-urilor active în Domeniul Protecției Copilului și Familiei, Mariana Ianachevici, a menționat că este important să se facă o evaluare a costurilor pașilor ce trebuie să fie asumați atât politic, cât și administrativ pe filiera respectării drepturilor copiilor.

Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sâmboteanu, a menționat că problema violenței față de copil a fost mai mult prezentă în întrebările adresate raportorului Guvernului, decât în raportul prezentat. S-a pus în discuție problema violenței în instituțiile de învățământ, s-a discutat despre pedeapsa corporală, despre securitatea on-line și ce acțiuni se întreprind pentru ca copiii să prevină acostările pe internet.

Și copiii au elaborat un raport ce reflectă respectarea drepturilor copiilor din perspectiva lor. A fost creat un Grup de Reflecție, alcătuit din 49 de copii din 21 de regiuni ale țării, care au monitorizat respectarea drepturilor copilului la nivel local. Alexandrina Danuț, din raionul Ștefan Vodă, crede că cel mai încălcat drept ține de protecția față de violență. Copiii se întâlnesc cu probleme de discriminare și violență și în școli, chiar și din partea profesorilor. O altă problemă vizează exploatarea prin muncă.

Consultantul Direcției Protecția Copilului a Oficiului Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului, Victoria Manolache, a remarcat că ombudsmanul va analiza toate recomandările și va avea întâlniri cu autoritățile publice pentru a discuta aceste propuneri, iar un expert independent va examina îndeplinirea recomandărilor vechi și cele noi.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney