Prima   |  Social | Principala problemă a tinerilor din Moldova

Principala problemă a tinerilor din Moldova

27.02.2017   419 Accesări  
Angajarea în câmpul muncii continuă să fie o problemă în ţara noastră. Datele statistice sunt alarmante. Fiecare al doilea absolvent al universităţilor este şomer. Mai mulţi angajatori refuză să ia studenţii la muncă în lipsa experienţei şi a nivelului insuficient de pregătire. În consecinţă, unul din zece şomeri consideră că unica soluţie pentru a supravieţui, este să plece peste hotare.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
În Chișinău, 700 de persoane iau zilnic masa la cantinele sociale
04.06.2018   66 Accesări   
Ambasador austriac: Declarația Summit-ului de la Bruxelles a remodelat Parteneriatul Estic
30.05.2018   78 Accesări   
 
 

Angajarea în câmpul muncii continuă să fie o problemă în ţara noastră. Datele statistice sunt alarmante. Fiecare al doilea absolvent al universităţilor este şomer. Mai mulţi angajatori refuză să ia studenţii la muncă în lipsa experienţei şi a nivelului insuficient de pregătire. În consecinţă, unul din zece şomeri consideră că unica soluţie pentru a supravieţui, este să plece peste hotare.

Tinerii din Republica Moldova învaţă pentru a deveni şomeri. Aproximativ 70 la sută dintre absolvenţii universităţilor din ţară nu au un loc stabil de muncă. Mulţi dintre ei nu renunţă nici după luni întregi de căutări. Marea problemă este, însă, că locurile disponibile se află în oraşe, în timp ce majoritatea şomerilor locuiesc la sate.

 

Tinerii spun că angajarea în câmpul muncii este o piatră de grea de încercare, deoarece angajatorii au cerinţe prea mari.

 

„Tinerii au studii, dar n-au experienţă. Eu greu îmi găsesc un loc de muncă aici.”, a spus un tânăr.

 

„Şi cerinţele sunt mai mari, şi studiile nu ating nivelul pe care ar trebui să-l aibă”, a spus o tânără.

 

Tinerii recunosc că nu sunt suficient de pregătiţi pentru că programa şcolară ar trebuie ajustată la cerinţele pieţei.

 

„La nivel empiric ele sunt binevenite, dar relevanţa practică, la nivel de piaţa muncii, nu există coeziune între angajatori şi universităţi. Universităţile ar trebui să-şi perceapă obligaţia pozitivă de pregătire a cadrelor pentru piaţa muncii, de multe ori există disonanță la acest capitol”, a declarat coordonatorul politici de tineret din cadrul Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Ion Bambuleac.

 

Ministerul Educaţiei nu neagă că ar exista lacune în pregătirea specialiştilor, dar le recomandă tinerilor să-şi aleagă facultăţile în funcţie de cerinţele pieţei, şi nu doar pentru că sunt în vogă. 

 

„Ne gândim cum să fortificăm interesul absolvenţilor de gimnaziu spre treapta de liceu, să meargă spre disciplinele din profilul real, să meargă la facultăţile de matematică, fizică, chimie, informatică”, a declarat șeful Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, Valentina Crudu.

 

Cel mai uşor îşi pot găsi de lucru muncitorii necalificaţi. În prezent, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) propune peste șase mii de locuri pentru cusătorese, croitori, tâmplari, tencuitori, lăcătuşi şi bucătari.

 

„La moment avem în baza de date în jur de opt mii de locuri de muncă. Pentru specialişti la moment avem în jur de 25 la sută şi pentru muncitori 75 la sută din locurile total libere”,  a declarat șefa Direcției ANOFM, Maria Bulgară.

 

Responsabilii de la Ministerul Muncii îndeamnă tineri să apeleze la centrele de ghidare profesională.

 

„Pot beneficia de consiliere profesională, prin consultare individuală dar şi prin adresarea la centrele de ghidarea în carieră care au fost recent inaugurate. Avem la ziua de azi trei centre: Chişinău, Cahul şi Bălţi. Obţinând statut de şomer, tânărul, poate beneficia de ajutor de şomaj”, a declarat reprezentanta Ministerului Muncii, Ana Gherganova.

 

În Republica Moldova sunt înregistraţi peste 51 de mii de şomeri, dintre care 30 la sută reprezintă tinerii cu vârsta de până la 30 de ani.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney