Prima   |  Social | Deficienţele din justiţia moldovenească, raportate la ONU de societatea civilă

Deficienţele din justiţia moldovenească, raportate la ONU de societatea civilă

17.05.2016   2117 Accesări  
Legislaţia privind disciplinarea judecătorilor nu se aplică în totalitate, iar mecanismul de repartizare aleatorie a dosarelor este vulnerabil. În Moldova se mai aplică tortura în raport cu persoanele aflate în custodia poliţiei, iar persoanele cu dizabilităţi mintale nu sunt dezinstituţionalizate şi sunt lipsite foarte uşor de capacitatea de exerciţiu. Astfel de constatări se regăsesc în rapoartele pregătite de Civil Rights Defenders şi 11 organizaţii neguvernamentale membre ale Coaliţiei pentru Evaluarea Periodică Universală, care au monitorizat respectarea şi promovarea drepturilor politice şi civile în Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
În Chișinău, 700 de persoane iau zilnic masa la cantinele sociale
04.06.2018   66 Accesări   
Ambasador austriac: Declarația Summit-ului de la Bruxelles a remodelat Parteneriatul Estic
30.05.2018   78 Accesări   
 
 

Într-o conferinţă de presă la IPN, luni, 16 mai, reprezentanţii mai multor ONG-uri au prezentat concluziile din raportul realizat ca alternativă celui al autorităţilor şi care urmează a fi analizat la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în noiembrie.

Galina Bostan, directoarea Centrului de analiză şi Prevenire a Corupţiei, a spus că cele mai mari realizări ale autorităţilor din ultimii ani le reprezintă adoptarea legislaţiei privind sistemul judiciar. O altă realizare importantă este majorarea bugetului destinat acestuia. Însă un rateu îl reprezintă implementarea proastă a legislaţiei adoptate. Experta a menţionat că încă o problemă constatată o reprezintă vulnerabilitatea mecanismului de repartizare aleatorie a dosarelor în judecată, deoarece s-a demonstrat de mai multe ori că acest program poate fi influenţat de factorul uman. La fel, o problemă mare o reprezintă şi publicarea selectivă a hotărârilor judecătoreşti.

Potrivit Galinei Bostan, autorităţile trebuie să găsească posibilităţi de a disciplina judecătorii. Totodată se recomandă şi majorarea salariilor executorilor judecătoreşti. Experta menţionează că Parlamentul trebuie să adopte modificările necesare pentru a putea fi aplicat pachetul de legi anticorupţie.

Vanu Jereghi, directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), a menţionat că autorităţile trebuie să intervină pentru a asigura persoanele reţinute cu hrană atunci când acestea sunt transportate în instanţele de judecată. Potrivit expertului, aceste persoane sunt luate din locul unde sunt reţinute la ora 7 dimineaţa şi ajung înapoi seara târziu, fără a fi hrănite în această perioadă.

Directorul IDOM a mai spus că persoanele cu dizabilităţi mintale sunt tratate prost. Potrivit lui, personalul din instituţiile psihiatrice necesită instruire. Totodată, este nevoie de a suplini numărul acestui personal, fiindcă un om nu se descurcă cu 50 de bolnavi. Vanu Jereghi a mai subliniat că în Moldova este foarte uşor să fii lipsit de capacitatea de exerciţiu şi practic imposibil să o recuperezi. În acest sens, expertul recomandă revizuirea legislaţiei.

Rapoartele efectuate de societatea civilă reprezintă o alternativă pentru raportul pe care autorităţile îl pregătesc pentru a-l prezenta la ONU în toamnă.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney