Prima   |  Social | Peste 600 de tone de pesticide din regiunea transnistreană vor fi lichidate cu susţinerea OSCE

Peste 600 de tone de pesticide din regiunea transnistreană vor fi lichidate cu susţinerea OSCE

17.12.2019   1949 Accesări  
Peste şase sute de tone de pesticide inutilizabile de pe teritoriul regiunii transnistrene urmează să fie evacuate şi distruse, conform unui proiect susţinut de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Detaliile acestuia au fost discutate luni, 16 decembrie, în cadrul unei întâlniri a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   2084 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   2173 Accesări   
 
 

Potrivit reprezentanților OSCE, au fost deja identificate 12 locații de unde urmează să fie ridicată această cantitate de pesticide. Procedura de examinare a tipurilor de pesticide, reambalarea și evacuarea acestora va începe în luna ianuarie 2020.

În conformitate cu prevederilor programului, Agenția de Mediu va fi principala instituție responsabilă de monitorizarea procesului, verificarea categoriilor de pesticide identificate și eliberarea notificărilor de export pentru fiecare lot de substanțe chimice toxice.  

“Vom oferi tot concursul pentru derularea eficientă şi finalizarea cu succes a acestui proiect”, a relevat Ion Perju.

Proiectul „Eliminarea și distrugerea pesticidelor inutilizabile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Faza 2”, a fost lansat în luna februarie a anului 2016 cu scopul de a efectua o evaluare detaliată a cantității de pesticide, analiză chimică și reambalare a tuturor tipurilor și cantităților de pesticide rămase pe teritoriul regiunii transnistrene și, ulterior, incinerarea acestora în afara Republicii Moldova. Costul total al proiectului se estimează la 959 mii de euro. În faza I a proiectului au fost reambalate, evacuate și eliminate 105 tone de pesticide inutilizabile și interzise, din trei depozite din raionul Râbnița.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney