Prima   |  Social | ONU susţine la Tiraspol programe în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi

ONU susţine la Tiraspol programe în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi

04.12.2019   2321 Accesări  
Tot mai multe rampe de acces au fost instalate în ultimii doi ani la Tiraspol. Acestea permit persoanelor cu dizabilităţi şi părinţilor cu cărucioare pentru copii să se deplaseze fără impedimente prin oraş sau să intre în clădirile publice. Pentru a asigura accesibilitatea spaţiilor comune în localitate, în stânga Nistrului au fost susţinute diferite campanii sociale, cu implicarea mai multor activişti și cu sprijinul ONU şi Guvernului Suediei.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   2085 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   2173 Accesări   
 
 

Vitali Slipcenco este unul dintre activiștii civici care promovează accesibilitatea spațiilor publice. Tânărul se deplasează într-un scaun cu rotile. A rămas imobilizat la 18 ani, după o săritură nereușită în râul Nistru, care i-a afectat coloana vertebrală. „A fost nevoie să treacă o perioadă lungă până să conștientizez că dizabilitatea pe care o am nu mă împiedică să duc un mod de viață activ. Am făcut cunoștință cu oameni care promovau drepturile omului. Am început să particip la evenimente publice, să interacționez cu factori de decizie”, povesteşte Vitali. 

Ulterior, a intrat la facultate, unde a devenit activ civic. "M-am făcut remarcat și astăzi sunt membru al comisiei orășenești de dare în exploatare a construcțiilor noi din Tiraspol. Dacă mi-ar fi spus cineva acum șapte ani că voi ajunge la o asemenea performanță, nu l-aș fi crezut”, mărturisește Vitali Slipcenco.

Pe lângă poziția pe care o are în comitetul orășenesc, Vitali este membru activ al Platformei pentru dezvoltare durabilă (comunitară) din care fac parte mai multe asociații de pe ambele maluri ale Nistrului, care promovează drepturile omului. Platforma a fost creată cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite și al Suediei.

În calitatea sa de membru al Platformei pentru dezvoltare durabilă (comunitară), Vitali a participat la un șir de instruiri organizate de ONU, aflând mai multe despre drepturile sale și cum poate să le promoveze. Cu sprijinul ONU a mers într-o vizită de studiu în Suedia. „La revenire, am făcut prezentări la întâlnirile cu persoanele responsabile la nivel local și le-am vorbit despre experiența țărilor europene. Am reușit să contribui la îmbunătățirea regulilor și normelor de construcție a drumurilor. Acum drumarii sunt obligați să țină cont de ele, atunci când repară drumurile și trotuarele în oraș”, susţine Vitali Slipcenco.

Vitali spune că nu este deloc simplu să promovezi un mediu accesibil persoanelor cu dizabilități în Tiraspol. Unele clădiri nu pot fi adaptate din cauza modului în care au fost construite. Altele necesită investiții financiare semnificative, care, deocamdată, nu sunt disponibile. "Ceea ce este cu adevărat important însă  este ca oamenii să conștientizeze dreptul pe care îl au și să și-l revendice", susține sursa citată. „Nu poți să lupți pentru drepturile tale, dacă nu poți ieși din casă. Ca să iți poți revendica drepturile, trebuie să fii activ, să le spui celor din jurul tău că exiști, vrei să fii parte a societății și vrei să te miști liber prin oraș”, a conchis Vitali Slipcenco.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este organizată anual la data de 3 decembrie, începând din 1992, de către Organizația Națiunilor Unite și are ca scop promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilități și mobilizarea suportului pentru asigurarea demnităţii, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități. Se urmărește, de asemenea, creşterea gradului de conștientizare asupra beneficiilor ce pot urma din integrarea persoanelor cu dizabilități în fiecare aspect al vieţii - politic, social, economic și cultural.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney