Prima   |  Social | Campania „16 zile de activism împotriva violenţei”, marcată şi în Republica Moldova

Campania „16 zile de activism împotriva violenţei”, marcată şi în Republica Moldova

25.11.2019   2172 Accesări  
Campania „16 zile de activism împotriva violenţei”, marcată de PNUD prin mai multe activităţi de abilitare a femeilor şi solidarizare cu supravieţuitoarele abuzurilor.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   2085 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   2173 Accesări   
 
 

Zeci de femei din Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia (UTAG), care suferă din cauza violenţei în bază de gen, vor putea beneficia de asistenţă psihologică în cadrul unui proiect implementat de PNUD. Iniţiativa se înscrie în campania „16 zile de activism împotriva violenţei”, marcată la nivel mondial între 25 noiembrie şi 10 decembrie.
 
Femeile vor putea programa vizita la psiholog în baza unei înscrieri prealabile, iar consultaţiile vor avea loc pe 27 noiembrie, 5 şi 6 decembrie.
 
„Pe lângă supravieţuitoarele violenţei în baz de gen, de acest serviciu vor putea beneficia şi alte persoane care au nevoie de sprijin psihologic. Astfel, ne propunem să ajutăm femeile să depăşească traumele psihologice pe care le au şi să promovăm totodată o cultură a grijii de sănătatea mentală”, susţine Vitalie Frecăuţeanu, coordonator de proiect la PNUD Moldova.
 
Tot în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei”, în autonomia găgăuză va fi lansată o activitate de informare a tinerilor căsătoriţi despre riscurile violenţei. În lunile următoare, toate cuplurile care vor depune o cerere de căsătorie vor primi materiale informative cu genericul „O familie fără violenţă este o familie fericită”, iar secretarii locali vor informa tinerii despre prevenirea violenţei. Materialele au fost elaborate cu sprijinul PNUD, la iniţiativa membrilor comisiei multidisciplinare din satul Chirsova, din care fac parte serviciile locale cum ar fi asistenţa socială, poliţia, psihologi, acestea cooperând pentru a preveni şi combate violenţa.
 
PNUD a mobilizat fonduri de la Republica Coreea şi autorităţile regionale din Găgăuzia, astfel că din anul 2020 în regiune va funcţiona un centru de sprijin pentru supravieţuitoarele violenţei în bază de gen. Acolo femeile vor putea locui împreună cu copiii lor pentru o perioadă de până la şase luni şi vor beneficia de consiliere psihologică, asistenţă socială şi juridică. Totodată, beneficiarele vor fi consiliate pentru ca să se angajeze în câmpul muncii sau să îşi lanseze o afacere.
 
Prin campania „16 zile de activism împotriva violenţei”, ONU îşi propune să mobilizeze autorităţile publice centrale şi locale, societatea civilă, femeile şi bărbaţii să participe activ la prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi fetelor şi a violenţei în familie.
 
Agenţiile ONU în Moldova, inclusiv PNUD Moldova, sprijină Guvernul în revizuirea şi consolidarea cadrului legal în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei, crearea serviciilor şi echipelor multidisciplinare de asistenţă pentru supravieţuitoarele violenţei, instruirea  profesorilor, medicilor şi poliţiei în recunoaşterea semnelor de abuz sau violenţă şi acţiunile care urmează a fi întreprinse după depistarea acestora.
 
Republica Moldova s-a angajat să pună capăt violenţei împotriva femeilor prin ratificarea Convenţiei ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeii (CEDAW) şi adoptarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în bază de gen.
 
Pentru Republica Moldova, este imperativă ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul). Acesta este tratatul internaţional cel mai cuprinzător, care recunoaşte fenomenul violenţei împotriva femeilor drept o violare a drepturilor omului şi o formă de discriminare. Republica Moldova a semnat Convenţia în 2017, următorul pas fiind ratificarea.
 
Pentru a susţine implicarea Legislativului în lupta împotriva violenţei faţă de femei şi fete şi abilitarea acestora, PNUD şi UN Women, în parteneriat cu Suedia, încurajează relansarea platformei comune de dialog a deputatelor, în cadrul unui eveniment planificat pentru 26 noiembrie curent. Platforma a fost creată în 2015, membrele acesteia promovând adoptarea Legii Nr. 196 din 28 iulie 2016, care a venit cu un set complex de măsuri menite să asigure un grad sporit de securitate a supravieţuitoarelor violenţei. Una din ele este aplicarea ordinului de restricţie de urgenţă pe un termen de 10 zile prin care are loc înlăturarea imediată a agresorului din locuinţă.
 
Tot în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei”, pe clădirea Comisiei Electorale Centrale va fi afişat un banner cu mesajul „Spunem NU violenţei faţă de femei şi fete”. Afişul va fi oranj, culoarea campaniei, care simbolizează speranţă şi un viitor fără violenţă pentru toate fetele şi femeile.
 
Potrivit unui studiu OSCE din iulie 2019, trei din patru femei (76%) consideră că violenţa împotriva femeilor este un fenomen răspândit în Moldova. Conform sondajului, o treime (33%) dintre femei cunosc personal pe cineva care a fost supus violenţei domestice în rândul familiei şi al prietenilor, iar aceeaşi pondere de persoane afirmă că cunosc victime din comunitatea lor locală. Două din cinci femei (40%) declară că au experimentat violenţă fizică sau sexuală de la vârsta de 15 ani din partea unui partener sau unui bărbat necunoscut.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney