Prima   |  Social | Trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, marcate la Chișinău

Trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, marcate la Chișinău

07.11.2019   550 Accesări  
Căderea Zidului berlinez la 9 noiembrie 1989, eveniment care a dus la reunificarea Germaniei, a însemnat schimbarea regimului politic, democrație, stat de drept și libertate. Valorile pentru care s-a luptat acum 30 de ani sunt necesare și astăzi. Sunt teze exprimate la o conferință dedicată evenimentului.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   2086 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   2174 Accesări   
 
 

Ullrich Kinne, șef adjunct al Ambasadei Republicii Germania în Republica Moldova, a spus că data de 9 noiembrie este semnificativă pentru istoria Germaniei. Pe 9 noiembrie 1918 a apărut prima republică germană. La 9 noiembrie 1938 au fost incendiate prăvălii și sinagogi evreiești din Germania. Acest fapt a arătat lumii întregi fața inumană a regimului nazist, care mai mai târziu a dus la cea mai gravă crimă împotriva umanității, Shoa (Holocaustul). Declarațiile prin care se încearcă azi să se pună la îndoială aceste evenimente sunt inacceptabile și constituie o ofensă adusă memoriei milioanelor de victime și descendenților lor. Iar 9 noiembrie 1989 a simbolizat și încheierea războiului rece, după care a urmat unirea în pace și libertate a poporului german.

Corina Gîrla, director al Centrului Cultural German Akzente, a menționat, cu referire la căderea Zidului Berlinului, că „atunci când un popor își dorește schimbarea, este posibil acest lucru și fără acordul sau aportul politicienilor”. „Căderea zidului a fost un gest al poporului, iar politicienii s-au conformat dorinței poporului”.

Igor Caşu, istoric și profesor la USM, a spus că „prăbușirea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 a însemnat începutul unei epoci post război rece și a încununat acel an al schimbărilor, 1989, când în o parte bună a țărilor est-europene a avut loc schimbarea regimului politic”.
 
Zidul Berlinului, construit în perioada postbelică, a constituit o barieră între Berlinul Occidental și Republica Democrată Germană. Conceput de administrația liderului comunist al Germaniei Răsăritene, Walter Ulbricht, zidul a fost ridicat pentru a stopa plecarea forței de muncă și pierderile economice.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney