Prima   |  Social | Campanie de informare în sudul ţării

Campanie de informare în sudul ţării

06.10.2019   736 Accesări  
Vând băuturi alcoolice, dar nu s-au dat în laturi atunci când au fost îndemnaţi sa contribuie la informarea localnicilor despre pericolul consumului abuziv de alcool. Vorbim de reprezentanţii mai multor magazine din satul Chirsova, Autonomia Găgăuză, care participă la o campanie de informare privind combaterea violenţei împotriva femeilor, desfăşurată de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   2320 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   2538 Accesări   
 
 

În satul Chirsova, de exemplu, sunt aproximativ 30 de localuri care vând băuturi alcoolice. În localitate activează un grup de angajaţi ai Primăriei, care informează oamenii despre riscurile consumului de alcool.

„În zilele noastre aceasta este o mare tragedie. Mulţi tineri şi adulţi consumă alcool. Este groaznic, ne străduim să luptăm cu acest fenomen, dar trebuie s-o facem cu toţii împreună”, a spus Ana Tiufecici, întreprinzătoare.

„Consider că fiecare locuitor trebuie să participe la această acţiune, deoarece consumul de alcool este unul dintre factorii care duc la violenţa în familie. Pentru că în stare de ebrietate omul nu se mai poate controla”, afirmă Vasilisa Delicostea, asistent social.   

Locuitorii satului susţin iniţiativa: „Cea mai mare problemă în societatea noastră este viaţa dificilă pe care o ducem. Cineva vrea s-o îmbunătăţească cu alcool, dar decizia asta este una greşită”. „Aceasta este o mare povară. Din cauza alcoolului se distrug familii, iar copiii sunt nefericiţi. Nu duce la nimic bun, dar foarte puţini vorbesc despre asta”, spun oamenii.

Campania de informare face parte dintr-un proiect implementat de PNUD privind combaterea violenţei împotriva femeilor.

„Scopul proiectului este de a informa locuitorii despre daunele consumului excesiv de alcool. Noi am efectuat un studiu sociologic în satul Chirsova şi am ajuns la concluzia că unul dintre factorii care duc la violenţa în familie este consumul de alcool, fapt care îi costă scump atât pe membrii familiei, cât şi pe autorităţi”, a specificat Vitalie Frecăuţanu, coordonator de proiect la PNUD.  

Campania s-a desfăşurat în municipiul Comrat, Ceadâr-Lunga şi satul Chirsova. Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool. Potrivit datelor statistice, de la începutul anului 2019 la supraveghere medicală se aflau peste 46 de mii de bolnavi de alcoolism cronic.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney