Prima   |  Social | O hotărâre de Guvern discriminează persoanele HIV+

O hotărâre de Guvern discriminează persoanele HIV+

29.07.2019   664 Accesări  
Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii s-a pronunţat asupra unei probleme sistemice care sporeşte vulnerabilitatea şi stigmatizarea persoanelor HIV+.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   2086 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   2174 Accesări   
 
 

Consiliul a fost sesizat că, potrivit unor prevederi ale Hotărârii de Guvern cu privire la determinarea dizabilităţii, nr. 357 din 18.04.2018, în certificatul de încadrare în grad de dizabilitate a fost introdusă o nouă rubrică în care se indică codul deficienţei funcţionale de bază, fapt care duce la divulgarea nejustificată a statutului HIV+. Drept consecinţă, persoanele HIV+ pot fi discriminate în situaţia când prezintă acest certificat la solicitarea prestaţiilor sociale, la eliberarea gratuită a actelor de identitate, în diferite instituţii de învăţământ - pentru eliberarea de la orele de cultură fizică, admitere la studii în bază de buget, la momentul angajării - pentru a beneficia de program redus de muncă, etc, deoarece codul deficienţei funcţionale poate fi descifrat cu uşurinţă de către terţi. Acest lucru sporeşte efectul vulnerabilităţii şi al stigmatizării persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Drept argument în favoarea includerii noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a invocat necesitatea colectării unor date statistice dezagregate inclusiv pe tip de dizabilitate şi deficienţe funcţionale. Totodată, Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de muncă confirmă că aceste date sunt ulterior utilizate la elaborarea documentelor de politici şi a actelor normative.

Consiliul a acceptat, în calitate de scop legitim, colectarea datelor cu caracter medical în scopuri statistice, de cercetare istorică, sociologică, medicală, de documentare juridică, dar consideră neproporţionale mijloacele utilizate pentru atingerea acestuia, or, pentru a opera cu aceste date este suficient ca ele să rămână în sistemul operaţional, nefiind absolut necesar de fie indicate in certificatele eliberate solicitanţilor.

Consiliul solicită Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale să demareze procesul de modificare a prevederilor normative, astfel încât să excludă necesitatea indicării în certificatul de încadrare în grad de dizabilitate a codului fiecărei deficienţe funcţionale, sporind securitatea şi confidenţialitatea datelor cu caracter medical ale tuturor persoanelor.

Potrivit Studiului privind percepţiile şi atitudinile faţă de egalitate în Republica Moldova, realizat în 2015, faţă de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA se menţine un nivel înalt al reticenţei în toate sferele vieţii. Totodată, distanţa socială faţă de persoanele care trăiesc cu HIV rămâne a fi ridicată (3,3), aceste persoane nefiind acceptate în calitate de coleg de muncă, vecin, prieten şi membru de familie.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney