Prima   |  Social | La Chișinău a fost vernisată o expoziție dedicată aniversării prăbușirii comunismului în Polonia

La Chișinău a fost vernisată o expoziție dedicată aniversării prăbușirii comunismului în Polonia

29.05.2019   513 Accesări  
O expoziție de fotografii cu genericul ”Războiul Rece. Istoria scurtă a lumii divizate”, prilejuită de împlinirea a 30 de ani la căderea comunismului în Polonia, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   551 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   543 Accesări   
 
 

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Polone la Chișinău în colaborare cu Institutul Polonez din București și instituția gazdă.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a amintit că acum 30 de ani,  în Polonia s-au desfășurat primele alegeri, parțial libere, care au condus la crearea primului guvern preponderent necomunist în țările fostului bloc comunist. Tot în acel an,  a subliniat diplomatul, a fost dărâmat Zidul de la Berlin și a avut loc revoluția română.

La rândul său, Pawel Sasanka, unul dintre autorii expoziției, a afirmat că, în calitate de istoric, cunoaște evenimentele din punct de vedere istoric. ”Am dorit ca prin intermediul acestor fotografii să ilustrez și celelalte aspecte cu caracter economic, uman, social, care au avut loc în timpul Războiului Rece”, a precizat Sasanka.

Inaugurarea expoziției a fost urmată de o masă rotundă cu genericul ”30 ani de la prăbușirea comunismului. Aspirații comune – destine paralele”, la care au participat istoricii Anatol Petrencu, Igor Cașu,  Octavian Țâcu, autorii expoziției Institutului Memoriei Naționale, Paweł Sasanka și Sławomir Stępień . Evenimentul a fost moderat de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în R. Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, doctor habilitat în științe politice.

Solicitat de MOLDPRES, profesorul universitar Anatol Petrencu, a afirmat că este foarte important să ne amintim de ceea ce s-a numit și se numește Războiul Rece.  ”A fost o perioadă în istoria omenirii când lumea s-a scindat în două: pe de o parte, era lagărul socialist în frunte cu URSS,  pe de altă parte, erau statele din Vest, în frunte cu Statele Unite ale Americii, unite în blocul NATO, iar celelalte – în Tratatul de la Varșovia.  Această confruntare a avut și o osatură, o carcasă militaro-politică, ce a fost foarte primejdioasă pentru omenire. Fotografiile care sunt prezentate în această expoziție, redau anumite aspecte ale Războiului Rece. În cadrul acestui Război Rece au fost și războaie fierbinți, cu vărsări de sânge, cu mii de morți. Aici sunt imagini, de exemplu, despre războiul din Coreea din 1950-1953,  despre tragedia Vietnamului. Nu trebuie să uităm de rezistența anticomunistă. Nu întâmplător Polonia a fost prima țară, care s-a debarasat de comunism, țara care a putut să aleagă  un prim-ministru necomunist și care a mers pe calea democrației”, a subliniat Anatol Petrencu.

În anul 1989, s-au produs o serie de revoluții, care au rezultat în prăbușirea regimurilor comuniste atât din Europa Central-Răsăriteană,  cât și din alte părți ale lumii. După revoluția din Polonia din acel an, au avut loc revoluții în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney