Prima   |  Social | Progres foarte redus în implementarea Acordului de Asociere cu UE, studiu

Progres foarte redus în implementarea Acordului de Asociere cu UE, studiu

10.09.2018   481 Accesări  
Către data de 1 septembrie 2018, se constată un progres foarte redus în punerea în aplicare a angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Iar în comparație cu sfârșitul anului 2017, se atestă un regres calitativ, în special din cauza încetinirii dialogului politic UE-Moldova și suspendării asistenței financiare a UE. Concluziile se regăsesc în Raportul alternativ nr. 3 privind implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, semestrul I, prezentat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Guvernul a aprobat noi măsuri de sprijinire a populaţiei din stânga Nistrului
30.05.2019   113 Accesări   
La Chișinău a fost vernisată o expoziție dedicată aniversării prăbușirii comunismului în Polonia
29.05.2019   93 Accesări   
 
 

Rezultatele evaluării arată că pe parcursul primului semestru al anului 2018, Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-UE (PNAIAA II) a fost realizat în proporție de 41,2%, iar rata generală de îndeplinire, în raport cu toate măsurile planificate până la sfârșitul anului 2019 este de 20,7%.

Potrivit autorilor raportului, citați într-un comunicat de presă al IPRE, până la 30 iunie 2018, contabilizând rezultatele de implementare celor 679 de măsuri analizate, se constată o rată de realizare de 41,2%. IPRE menționează că suplementar se atestă o rată de 4,1% a măsurilor realizate înainte de termen, 38,7% de măsuri sunt în curs de realizare, iar pe 15,9% de măsuri nu au fost inițiate acțiuni de implementare.

În urma unei analize comparative statistice cu privire la fiecare din cele cinci titluri  ale Acordului de Asociere evaluate, experții observă că, până pe 30 iunie 2018, cele mai multe rezultate se atestă în implementarea măsurilor corespondente de la Titlul V (Comerț și aspecte legate de comerț – ZLSAC), fiind înregistrată o rată de realizare de 57,8%, iar cea mai mică rată de realizare se atestă cu privire la măsurile prevăzute la Titlul III (Justiție, Libertate și Securitate) – 29,6%.

Concluzia principală a evaluării este că, per general, s-a înregistrat un progres foarte redus (nota 2,6 din 5). Această constatare se bazează pe media aprecierilor calitative atestate la fiecare din cele cinci Titluri ale PNAIAA II. Totuși, în comparație cu sfârșitul anului 2017, IPRE atestă un regres calitativ din cauza încetinirii dialogului politic UE-Moldova (Titlul II) și suspendării asistenței financiare a UE (Titlul VI). De asemenea, cu privire la îndeplinirea obiectivelor în domeniul justiției, libertății și securității prevăzute de Titlul III, se constată lipsa unui progres important în comparație cu anul 2017.

Raportul a fost realizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în colaborare cu fundația germană Konrad Adenauer și Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic. Au fost evaluate 679 din 1487 de măsuri ale PNAIAA II, inclusiv cele inițiate în anul 2017.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney