Prima   |  Social | Astăzi se împlinesc patru ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE

Astăzi se împlinesc patru ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE

27.06.2018   424 Accesări  
Astăzi se împlinesc patru ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul reflectă principiile generale privind cooperarea cu Uniunea Europeană, asigurarea unei justiţii eficiente, dreptul la libera circulaţie şi cooperarea economică. Graţie Acordului de Liber Schimb oamenii de afaceri din Republica Moldova au acces larg la piaţa comunitară, cu aproape 500 de milioane de consumatori europeni. Pe lângă rezultatele obţinute în contextul implementări Acordului de Asociere au fost şi unele momente mai dificile pentru ţara noastră, cauzată de criza care a început în anul 2015. Potrivit viceprim-ministrului pentru integrare europeană, Iurie Leancă, este important ca Republica Moldova să implementeze reformele necesare.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Violenţa în rândul elevilor vine din mediul în care sunt crescuţi, opinii
31.01.2019   63 Accesări   
Spitalul Raional Ialoveni a fost dotat cu echipamente medicale în valoare de peste 86 de mii de dolari, oferite de Guvernul Japoniei
31.01.2019   55 Accesări   
 
 
„Relațiile cu Uniunea Europeană, ca intensitate, ca dinamică, ca finalitate a procesului a avut de suferit, ca urmare a crizei prin care am trecut în 2015 și parțial în 2016. Aceste lucruri au lăsat o amprentă destul de puternică asupra tot ce înseamnă integrare europeană. Important ca acum să venim cu o altă dinamică a relațiilor, să venim cu o altă comunicare în baza acțiunilor mult mai coerente în plan național și în baza acestor acțiuni de acasă să putem avea un dialog mult mai intens politic cu Uniunea Europeană pe probleme de securitate, pe probleme de evoluții regionale. O să avem șansa să obținem un sprijin mai mare din partea UE  a tot ce înseamnă reformele de acasă, o să putem valorifica și mai mult zona de liber schimb, ceea ce înseamnă să putem crește și potențialul și exportul nostru spre piața Uniunii Europene. Asta înseamnă, în primul rând, mai multe locuri de muncă acasă, mai multe venituri și buget, salarii mai mari și altele”, a declarat Iurie Leancă.
 
La rândul său, fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, în prezent director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, reiterează că UE continuă să susțină Republica Moldova, fiind implementate diverse proiecte.
 
„Toate țările membre se conduc de un obiectiv foarte clar, de a reitera un mesaj foarte puternic, în primul rând pentru cetățenii din Republica Moldova, că Uniunea Europeană este acolo ca să ne sprijine în procesul de transformare. Nu doar prin aceste mesaje politice mai tranșante, dar și prin asistența pe care o oferă Uniunea Europeană. Nu doar în sensul gestionării de către Guvern, asistența macrofinanciară, dar și prin asistența tehnică directă pe care Uniunea Europeană a convenit să o ofere Republicii Moldova. De exemplu anul acesta se implementează deja un program destul de mare pentru susținerea societății civile în Republica Moldova, oamenilor de afaceri, autorităților locale, toate aceste proiecte se implementeze direct. Uniunea Europeană încearcă să-și reprioritizeze agenda de suport pe programe și proiecte care real să producă o schimbare în concepția cetățenilor Republica Moldova, dar să și îmbunătățească nivelul de trai”, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene Iulian Groza.
Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney