Prima   |  Social | Femeile rome sunt discriminate la căutarea unui loc de muncă, studiu

Femeile rome sunt discriminate la căutarea unui loc de muncă, studiu

29.03.2018   465 Accesări  
Femeile rome sunt discriminate atunci când este vorba de căutarea unui loc de muncă. Doar 15 la sută dintre femeile de etnie romă din Republica Moldova au un loc de muncă, ceea ce este o cifră infimă comparativ cu bărbaţii romi şi femeile ne-rome. Concluzia este dată de un studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
În zece ani, Indexul Egalității de Gen a rămas practic același
09.03.2019   46 Accesări   
Moldovenii care muncesc în Germania vor beneficia de prestații sociale
01.03.2019   52 Accesări   
 
 

„Situaţia femeilor rome ce ţine de angajarea în câmpul muncii, precum şi alte probleme este stringentă. La nivel naţional există Planul de acţiuni privind populaţia de etnie romă pentru anii 2016-2020, însă ceea ce ţine de activităţile pentru 2016 acestea nu au fost realizate”, a declarat Elena Sârbu, preşedinta Platformei Femeilor Rome din Moldova.

„Există un cerc vicios începând de la studii, că persoanele nu sunt calificate, discriminare la angajare”, susţine Valeriu Căldăraru, director executiv al   Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari din Republica Moldova.

Potrivit studiului, femeile rome sunt discriminate şi din cauza sărăciei, lipsei studiilor şi instruirilor, precum şi a prejudecăţilor tradiţionale că femeia căsătorită trebuie să stea acasă.

„Femeile rome sunt implicate mai mult în economia informală, în muncile casnice şi practic sunt absente din sectorul public. Observăm o reticenţă din partea angajatorilor la angajarea femeilor în hoteluri, brutării sau alte activităţi, care implică relaţionarea cu alte persoane”, a menţionat Ned Lawton, expert. 

„Au acces limitat la informaţie pentru a se angaja la un loc de muncă. Eu sper că vom putea facilita accesul acestor femei la locuri de muncă decente, însă nu muncă la negru”, a spus Mariko Ouchi, specialist, DWT Co-Budapesta.

„Vorbim de problema violenţei, inclusiv la locul de muncă şi violenţa în familie şi discrepanţele salariale dintre femei şi bărbaţi”, a specificat Olga Stratulat, consultant superior la Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Potrivit statisticilor oficiale, în 2014 în Republica Moldova locuiau peste 9000 de romi.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney