Prima   |  Social | Douăzeci de şcoli din R. Moldova au devenit accesibile pentru elevii cu dizabilităţi

Douăzeci de şcoli din R. Moldova au devenit accesibile pentru elevii cu dizabilităţi

29.01.2018   874 Accesări  
Douăzeci de şcoli din R. Moldova au devenit accesibile pentru elevii cu dizabilităţi, datorită unui proiect implementat cu susţinerea Guvernului Japoniei. Rezultatele programului au fost prezentate astăzi în cadrul unui eveniment de raportare de la Chişinău.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Violenţa în rândul elevilor vine din mediul în care sunt crescuţi, opinii
31.01.2019   62 Accesări   
Spitalul Raional Ialoveni a fost dotat cu echipamente medicale în valoare de peste 86 de mii de dolari, oferite de Guvernul Japoniei
31.01.2019   55 Accesări   
 
 

Proiectul-pilot „Integrarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile generale” este realizat cu suportul unui grant în valoare de aproximativ 2,9 milioane de dolari, oferit de Guvernul Japoniei prin Fondul de Politici de Dezvoltare a Resurselor Umane (PHRD), administrat de Banca Mondială şi gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

Din cei circa 100 mii de dolari alocaţi pentru fiecare şcoală, au fost construite rampe, montate bare de sprijin, instalate uşi speciale, pavaj, blocuri sanitare adaptate, sisteme de aprovizionare cu apă şi canalizare, sisteme electrice, de ventilare, de încălzire şi acoperişuri. S-a efectuat iluminarea tablelor, au fost procurate elevatoare. În şcoli au fost create şi amenajate Centre de resurse pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, ce includ cabinete de kinetoterapie, psiholog şi logoped.

Potrivit lui Masanobu Yoshii, ambasadorul Japoniei la Chişinău, ţara sa şi-a respectat angajamentul de a asista R. Moldova pentru dezvoltarea unei economii durabile, stabile şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor. „Ca şi R. Moldova, Japonia nu este bogată în resurse naturale, de aceea, pentru noi cele mai importante resurse sunt cele umane. Aceasta înseamnă nu doar valorificarea potenţialului copiilor din şcolile generale, dar şi al copiilor cu dizabilităţi, care trebuie să fie asistaţi pentru integrarea în societate”, a subliniat diplomatul nipon.

„Proiectul este un pas important pentru promovarea incluziunii copiilor cu nevoi speciale şi dizabilităţi, iar 20 de şcoli deja au primit suport în acest sens. Aceste şcoli dau un exemplu că incluziunea socială este posibilă şi ne arată cum funcţionează acest lucru. Banca Mondială va continua să susţină Moldova, astfel încât să extindem numărul şcolilor care vor crea infrastructură şi capacităţi pentru a facilita incluziunea”, a menţionat Anna Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale.

Potrivit Secretarului de Stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, Guvernul a încheiat negocierile şi este în proces de a semna acordul Băncii Mondiale pentru alocarea a circa 10 milioane de dolari pentru şcolile din R. Moldova, în care o atenţie aparte va fi acordată dezvoltării educaţiei incluzive.

Scopul proiectului „Integrarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile generale” este să contribuie la realizarea „Programului naţional de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020”. În cele 20 de şcoli beneficiare ale proiectului învaţă 9056 de elevi, dintre care 413 elevi cu dizabilităţi şi cu cerinţe educaţionale speciale.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney