Prima   |  Social | Moldova, condamnată din nou la CtEDO

Moldova, condamnată din nou la CtEDO

17.01.2018   553 Accesări  
Percheziţia ilegală aduce o nouă condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Potrivit Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, CtEDO a făcut publică hotărârea în cauza Lisovaia contra Moldovei, prin care a fost constatată o ingerinţă în dreptul reclamantei la respectarea locuinţei sale, precum şi că autorităţile naţionale au eşuat să aducă „motive suficiente şi relevante” pentru eliberarea mandatului de percheziţie.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Violenţa în rândul elevilor vine din mediul în care sunt crescuţi, opinii
31.01.2019   62 Accesări   
Spitalul Raional Ialoveni a fost dotat cu echipamente medicale în valoare de peste 86 de mii de dolari, oferite de Guvernul Japoniei
31.01.2019   55 Accesări   
 
 

Reclamanta, Alla Lisovaia, cetățeancă a Republicii Moldova, la momentul de referință, era studentă și îl ajuta gratuit pe avocatul T., la traducerea unor documente. La 23 octombrie 2008, a fost inițiată o cauză penală împotriva lui T., fiind acuzat de trafic de influență, și anume că a pretins 10 mii 500 euro de la D. cu promisiunea de a transmite banii judecătorilor care examinau un dosar penal deschis pe numele lui D., cu scopul de a obține achitarea lui sau o pedeapsă mai blândă. Reclamanta nu avea calitatea procesuală în cadrul acestui dosar.

La data de 30 octombrie 2008, organul de anchetă a cerut permisiunea să percheziționeze locuința reclamantei, motivând că există o ipoteză fundamentată că acolo se găsesc suma de 10 mii 500 de euro pretinsă de T. și documente referitoare la dosarul penal. În aceeași zi, procurorul a solicitat Judecătoriei Buiucani emiterea un mandat pentru percheziționarea apartamentului reclamantei. Tot în aceeași zi, Judecătorul de instrucție Buiucani a emis mandatul care autoriza percheziția, decizia fiind definitivă.

La data de 10 decembrie 2008, poliția a percheziționat apartamentul reclamantei, doar în prezența mamei ei în vârstă. În urma percheziției n-au fost găsite corpuri delicte. La data de 21 august 2009, reclamanta a solicitat accesul la elementele probatorii, în baza cărora a fost autorizată percheziția. La data de 3 septembrie 2009, Judecătorul de instrucție Buiucani a răspuns că dosarul se află la organul de anchetă și că accesul poate fi acordat numai în temeiul legii.

În fața Curții reclamanta s-a plâns, în temeiul Articolului 8 din Convenție, că percheziționarea locuinței ei a fost ilegală, întrucât nu s-a bazat pe motive relevante sau suficiente și că nu a fost urmărit un scop legitim, având în vedere întârzierea cu care a fost efectuată. De asemenea, ea s-a plâns în temeiul Articolelor 6 și 13 din Convenție că nu a avut nicio cale legală să conteste sau să se plângă de percheziția ilegală.

Curtea a constatat în unanimitate violarea Articolului 8 din Convenţie, fiind de acord cu părţile că a avut loc o ingerinţă în dreptul reclamantei la respectarea locuinţei sale. În consecință, Curtea a constatat că autorităţile naţionale au eşuat să aducă „motive suficiente şi relevante” pentru eliberarea mandatului de percheziţie.

Curtea a constatat, de asemenea, violarea Articolului 13 din Convenţie, respingând obiecţia Guvernului privind posibilitatea, în temeiul art. 305 alin. (8) Cod de procedură penală, de a contesta mandatul de percheziţie din 30 octombrie 2008 la Curtea de Apel Chişinău.

CtEDO i-a acordat reclamantei suma de cinci mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 500 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney